2019. április 15., hétfő

Mi Asszonyunk - Vanitatum vanitas

Az idei húsvét a pusztulásról is szól. Mint mindannyian láttuk, hatalmas tűz pusztította el a párizsi Notre Dame templom nagy részét.Gondolom, nem vagyok egyedül, hogy döbbenten és teljesen lesújtva néztem az eseményeket.
17 éves voltam, amikor elveszítettem Édesanyámat. Ő Párizs, a franciák szerelmese volt! 9 évesen vittek először az akkori IBUSZ-szal nyugat-európai körutazással. Franciaország, Párizs természetesen része volt az utazásnak és persze megnéztük a Notre Dame-ot is. Anyukámra olyan hatással volt, hogy csak állt előtte és könnyes szemmel nézte a hatalmas templomot. Kislányként ámulattal teli félelemmel csodáltam a kőcsipke vízköpőket. Hatalmas volt belülről a rozetta. És a Huszártorony karcsú tűje, ahogy hasította a kék eget.
A Notre Dame alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 57 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom (1789) alatt majdnem teljesen elpusztult, 1845 és 1878 között építették újjá az eredeti terveknek megfelelően.


A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. Az ikertornyok közti rózsaablak átmérője 11 méter.


"Hajnali zenét visz szárnyán a szél, felzeng a Notre Dame...
Az ébredő Párizs új életre kél, ha zeng a Notre Dame.
Míg a nagyharang zúg, mint az orkán,
a sok kisharang csengő-vidám,
A mennyben is hallják a harangok hangját, ha zeng,
Ha zeng a Notre Dame!" 



A fő- és a kereszthajó metszéspontján áll(t) a huszártorony.  A huszártorony az épület (bármely épület, rendszerint templom, városháza - tetőzetéből magasan kiugró fa- vagy vasszerkezetű, karcsú tornyocska. Többnyire zsindellyel, palával, bádoggal fedik.


És a huszártorony halála:


Gyászolom, mélyen gyászolom a Notre Dame-ot és a tűzben pusztult maradék emlékeimet!
"Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése