1 kg gyümölcsből csináltam, mert tényleg nincs már helyem. Tervem az még van! :)
Hozzávalók:
- 1/2 csésze barnacukor (125 ml)
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1/2 csésze almaecet
- 1 lila sonkahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 cm friss gyömbér
- 1 db kisebb chili
- 1 db piros húsospaprika
- 5 dkg mazsola
- 1 mangó (elhagyagyható)
- 1 kg őszibarack
- 1 mk. őrölt kardamom
- 1 mk. kurkuma
Elővettem a gyönyörű piros vaslábasomat (na jó, ez lényegtelen, a lényeg a nagyobb fazék..), és belemértem a cukrokat, valamint az ecetet. Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, csilit, apróra kockázott piros húsú paprikát (kápiát használtam), a lereszelt fokhagymát és gyömbért, és a mazsolát. Feltettem a tűzre és lefedve 30-40 percen keresztül főztem, lassú tűzön.
Míg főtt megpucoltam a barackot, kimagoztam és apró kockára vágtam. Ha nehezen jön le a barack héja, forró vízbe kell mártani 1-2 percre, majd hidegbe, ezután könnyedén le lehet húzni.
A közben kissé besűrűsödő szószhoz adtam a barackot, a kurkumát és a kardamomot és most már fedő nélkül főztem további 30-40 percig, míg kellően besűrűsödik. Közben gyakran kevergettem, nehogy lekapjon.
Az utolsó adaghoz már nem tettem mangót, helyette egy almát reszeltem bele rögtön a legelején, úgy is tökéletes lett.
Míg a szósz főtt kisebb üvegeket kimostam, csírátlanítottam, majd az elkészült csatni beleszedtem. Lekötöttem celofánnal, rácsavartam a kupakot és fejre állítottam pár percre, végül vastag takarókba bugyoláltam és ott hagytam kihűlni, azaz dunsztoltam.
Kardamom helyett lehet fahájjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, vagy egyszerre ezekkel is ízesíteni.
Mi az a kardamon?
VálaszTörlés