Ez a tigris kenyér, illetve zsemle azonban nagyon vonzott mindig is. Azt hiszem, egyszer sütöttem ilyet kenyérnek. Hát, nem csinosak?
Hozzávalók: 60 dkg kenyérliszt, 2 dkg
cukor, 15 g só, 1 db tojás, 2 dkg vaj, 4 dl tej, 3 dkg élesztő
Mázhoz: 90 ml langyos víz, 8
dkg rizsliszt, 7 g szárított élesztő, 1 tk cukor, 1 kk só, 1 ek étolaj
1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba
mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel tésztát
dagasztunk.
Lefedve
langyos helyen duplájára kelesztjük. A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd
újra duplájára kelesztjük. A mázat legalább fél órával a felhasználás előtt
elkészítjük. Ehhez elkeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat,
elkeverjük a langyos vízzel és félretesszük. Enyhén lisztezett felületen nyolc
egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük, amiket
sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra. Újabb fél órán
át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal. 200 C fokra melegített sütőben 15 perc alatt
megsütjük.
És igen finom gombaleves mellé nagyszerű volt! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése