2020. április 10., péntek

Rahátos cipócska

Rendhagyó húsvéti reggelihez kell egy kis jól bevált húsvéti rahátos kalácska :)



Hozzávalók: 60 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3 dl tej, 1 tojás, csipet só, 2,5 dkg élesztő
Töltelékhez: 5 dkg vaj, 30 dkg rahát
Tetejére: 1 tojás sárgája, 1 ek tej, jégcukor


A langyos tejhez adunk 1 kk cukrot és felfuttatjuk benne az élesztő. Az átszitált liszthez adjuk a felvert tojást, a sót, a maradék cukrot és az élesztős tejet. Jól bedagasztjuk, a végén beledolgozzuk az olvasztott vajat. Letakarva 40 percig kelni hagyjuk.


Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit árgyúrjuk, 4 részre osztjuk. A részeket kinyújtjuk téglalapalakúra, megkenjük vékonyan puha vajjal megszórjuk a raháttal és szorosan feltekerjük. A rudakból cipót fonunk. 20 percig sütőpapírral bélelt jénaiban pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és megszórjuk jégcukorral.


180 fokos sütőbe toljuk és megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, mert én már jártam úgy, hogy a közepe-alja nyers maradt. Most kicsit sötétebbre sült, mert nem takartam le időben sütőpapírral a tetejét!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése