2020. június 26., péntek

Kakukkfüves-olívás focaccia

Amikor ma megcsináltam az antipasti-t, elképzeltem, hogy milyen finom lesz a fűszeres olajat kitunkolni kenyérrel. És azonnal tudtam, hogy nem akármilyen kenyérrel, focaccia-val lesz az igazi. Na, és akkor mi lehetett a következő lépésem? Naná, hogy készíteni egy focaccia-t. Bár az antipasti még nem érett össze, de ez az olasz lepénykenyér mindenhogyan finom :))) És amíg sül, az illatok... Leírni úgysem lehet! :)



Hozzávalók: 35 dkg kenyérliszt (+ a szóráshoz), 2 tk só, 1 cs szárított élesztő, 2 tk cukor, 1,4 dl olívaolaj, 10 dkg magozott olajbogyó (opcionális), 1-2 ág friss kakukkfű, nagy szemű tengeri só


Szitáljuk tálba a lisztet és a sót. Keverjük hozzá az élesztőt és a cukrot. Nyomjunk a közepébe mélyedést, majd csorgassunk bele 2,3 dl meleg vizet és 0,8 dl olajat. Dolgozzuk össze, majd dagasszuk lisztezett felületen 10 percig. Tegyük tálba, és meleg helyen kelesszük 30 percig. Lapítsuk ki kissé a tésztát, majd fektessük kiolajozott tepsibe. Nyomjunk bele mélyedéseket, kenjük át a megmaradt olajjal, szórjuk meg az olajbogyóval, vagy szárított paradicsommal, néhány apróbb kakukkfűággal, valamint a sóval. 


 Kelesszük további 20 percig, majd süssük 180 fokos sütőben 30–40 percig. A tésztát csak 10-12 percig dagaszd, ezalatt szép sima és fényes lesz. Szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva hagyd kelni. Ne siettesd, várd ki, hogy a duplájára dagadjon. A megkelt tésztát lisztezett felületen formázd téglává, és forgasd meg jól egy extra szűz olívaolajjal bőven kikent tepsiben. (A feleslegesnek tűnő olajat sütés közben felszívja.) Végül húzd szét és ujjbeggyel nyomkodd le, hogy jól elterüljön. Úgy válassz tepsit, hogy a focaccia se túl vékony, se túl vastag ne legyen.


Soha nem szeletelem! Tépem! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése