Tegnap végül is sikerült meggyet vennem. Nem akartam sokat, összesen 5 kg-t vettem. 4 kg-ot nyersen tettem el süteményekhez, 1 kg-ból pedig meggylikőr készül.
A nyersen eltett meggy sok-sok levet engedett, ezt simán üvegbe szűrtem és majd szörpnek megisszuk. Bár a kép nem adja vissza, de csodálatos rubinvörös színe van (hát milyen is lehetne...)
Horváth Rozi ezeréves szakácskönyvéből van a recept: 4 kg magozott meggyre szórtam 2 kg cukrot és kiskanálnyi szalicilt (nátrium-benzoát). Többször megkeverve több, mint egy napot állt, eresztett is bőven levet, a cukor peddig szépen feloldódott benne. Horváth Rozi 2-3 napos állást írt, de kicsit féltem,hogy esetleg megerjed... Bár lehet, a cukor és a szalicil nem engedné. Szóval én inkább üvegekbe szedtem, a meggyek tetejére üvegenként 2 ek rumot locsoltam, a megmaradt levet pedig leszűrtem szörpös üvegekbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése