2020. január 18., szombat

Libazsíros-lilahagymás pogácsa

Sós süteményt elég ritkán készítek. De ennek a pogácsának nem tudtam ellenállni! :) Elkészíteni nem bonyolult, csak a hajtogatás miatt kicsit időigényes. Szóval, ha azonnal ennél valami sósat, akkor ne ezt készítsd! :D


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ek libazsír, 1 dl tej, 1 kk cukor, 40 g élesztő, 1 tojás, 2-3 dl tejföl, 3 tk só, olvasztott libaszír a kenéshez, 2-3 fej lilahagyma
Tetejére: 1 felvert tojás


A hagymát apróra kockázzuk és kevés libazsíron megfuttatjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk.
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és az élesztővel összedolgozzuk. Kinyújtjuk, megkenjük vékonyan libazsírral és megszórjuk a hagyma harmadával.Először a tésztát oldalról hajtogatjuk egymásra, majd elulról felfelé is. Lisztezett tálba tesszük és egy órát  hűtőben pihentetjük. Újra kinyújtjuk, zsírozzuk, megszórjuk a második rész hagymával, újra hajtogatjuk, újabb egy óra pihenés, majd harmadszor is megismételjük.
Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bekockázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejüket felvert tojással kenjük le.


180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket.

4 megjegyzés: