2020. január 5., vasárnap

Kombe - mascarpone-s kolbászkrémmel

Évekkel ezelőtt készítettem először kombe-t, akkor egy ideig nagyon sokszor sütöttem. Majd feledésbe merült. Most valahol megint találkoztam vele és ma megsütöttem. Holnap egész nap dolgozom, jó lesz vinni belőle magammal :)


3,5 dl langyos tejet és 1 dl langyos vizet összekeverünk, teszünk bele 1 kockacukrot és belemorzsolunk 2,5 dkg élesztőt. Félretesszük kb. 10percre, amíg felfut. Ekkor beleszitálunk 65 dkg lisztet, 1 tk sót, néhány tekerésnyi őrölt borsot és kenyértésztát dagasztunk belőle. Nyilván géppel egyszerűbb, én kézzel csináltam, hamar összeállt. Akkor jó, amikor már nem ragad a kezünkhöz.
3 egyforma cipóra osztjuk és félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.


Kb. 10 dkg füstölt vagy lángolt kolbászt késes aprítóban ledarálunk. Összekeverjük 25 dkg mascarponéval, 2-3 ek tejföllel, kevés sóval és 5-6 dkg reszelt sajttal. Megolvasztunk 10 dkg vajat.
Az egyik tésztát kinyújtjuk tetszőleges méretűre (hajtogatni fogjuk, tehát ne legyen túl kicsi). Áttesszük egy deszkára. Megkenjük az olvasztott vaj felével. Kinyújtjuk ugyanakkorára a következő tésztát, ezt rátesszük az előzőre. Megkenjük a mascarponés kolbászkrémmel és befedjük a harmadig tésztából nyújtott lappal. Megkenjük a maradék vajjal.
Először balról, majd jobbról is középig hajtjuk a tésztát, majd alulról és felülről is középig. Nyújtófával kicsit ellapítjuk, majd félbehajtjuk, mint egy könyvet. Tepsibe emeljük és letakarjuk egy konyharuhával. 1 órát hagyjuk kelni. Háromszögekre, vagy kockákra vágjuk, tojással lekenjük és szezámmaggal, lenmaggal, vagy bármivel, amit szeretünk megszórjuk. Én fekete szezámmaggal szórtam meg.


A sütőt 180 fokra kapcsoljuk, ezzel egyidőbe a kombét betoljuk a sütőbe és szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése