Közel-keletre mentem a mai ebéddel. Nem is tudom, melyik táj konyhája a legkedvesebb szívemnek. Talán elsőként a mexikói konyhát említeném, de rögtön "megbánnám", mert a fiama tésztás ételeket favorzálja, vagyis inkább az olsz konyhát, míg Mexikó mellett ott van rögtön a közel-keleti konyha...
Szóval Makluba. Eredetét tekintve arab étel, Libanon, Irak, Palesztína, Jordánia, Szíria területén igen gyakori. A szó nagyjából azt jelenti, hogy fejjel lefelé. Merthogy így tálalják. A kész ételt tálra borítják. (Mondjuk ez a része nálam nem lett tökéletes, de legközelebb már menni fog Tradícionálisan magvakkal és friss petrezselyemmel szórják meg tálaláskor.
Szlovákiában élő Ági barátnőm receptje alapján csináltam meg. Szinte tökéletes. Legközelebb óvatosabban kell bánnom a folyadékkal, hogy teljesen felszívja azt.
A
lábos legyen olyan egyenes, es legyen majd olyan átmérőjű tányérod, ahova
kiborítod. 1 padlizsánt karikákra vágni, megsütni fokhagymával. 1 nagyobb paradicsom
karikákra nyersen. Amilyen húsod van, külön sós vízben, egy pici kurkumával
megfőzöd. Külön olajon 1 nagy hagyma pirítani, a végén tegyél 4-6 gerezd
fokhagymát. Kezdjük összerakni. A lábos aljára a nyers paradicsom karikák,
ráteszem a megsült padlizsán karikákat, erre teszem a pirított hagymát és
fokhagymát. Erre megy a megmosott rizs és a megfőtt husi, megint rizs. És erre
teszek 1 db fahéjat egészben, meghintem őrölt borssal, sóval, római köménnyel,
és szórok rá még kurkumát... Ezt az egészet azzal a vízzel, amiben megfőztem a
húst leöntöm. Letakarni. Amikor kezd főni, lelassítom a tüzet. Úgy 30 perc és
kész is.
Kiborítom
a tányérra, megszórom petrezselyemmel, vagy korianderrel, és megy rá vegyes mag
(mandula vagy fenyőmag vagy pisztácia) Ez nekem bevált, jó keleti ízek benne.
A csirkét és nem csak simán megfőztem, hanem 2 csirkecombot és 4 szárnyat csontig bevagdostam. Készítettem egy pácot: 1/2 kk kurkuma, 1/2 tk fahéj, szárított oregánó, 1 tk római kömény, 2-3 tk olívaolaj, 4 tk szójaszósz, 2 ek édes chiliszósz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só - és ezzel jól bedörzsöltem a húsokat. forró serpenyőben először körbe sütöttem, majd annyi vizet, amennyi félig ellepte alá öntöttem és fedő alatt teljesen puhára, omlósra pároltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése