Hogy miért lett ezersziget a neve ennek az ételnek, azt nem tudom megmondani. Azt viszont igen, hogy húsevőknek biztosan nagy örömet okoz! Fiam is hazajött ma, nagyon ízlett neki. Sült krumplival tálaltam és még az ősszes Nikitől vett fokhagyma-chips-szel szórtam meg.
Hozzávalók: 1,5 kg sertés
oldalas, 2-3 szelet füstölt csemegeszalonna, 3 gerezd fokhagyma, 5-6
szál újhagyma (1 cs), só, fekete őrölt bors
Hagymamártás: 2 ek zsír, 2
ek liszt, 1 nagy fej hagyma, 1 tk cukor, 1tk balzsamecet, 2
tk mustár, 1 kk pirospaprika, ½ kk currypor, 1 kk fekete
őrölt bors, só, 500 ml víz
A szalonnát egyik oldalán beirdalom, egy hideg (nem
előmelegített) serpenyőbe teszem, és lassú tűzön elkezdem sütni. Így nem kezd
el égni túl hamar, sok zsírt kienged, mielőtt ropogósra pirul. A pirított szalonnát kiszedem, félreteszem, a kapott
zsiradékban pedig megsütöm a fokhagymaszeleteket. A fokhagymát is kiszedem, félreteszem tálalásig. A
húst úgy darabolom, hogy mindegyikben 1-1 csont legyen.
A forró, és immár fokhagymás zsírban jól
megpirítom minden oldalán. Sütőtálba
sorakoztatom, mellérakva a szalonnát. Sózom, borsozom. A tetejére szórom a kb. 1 cm nagyságú karikára vágott
újhagymát. Enyhén ezt is sózom, borsozom. A visszamaradt fokhagymás-húsos
zsírban elkeverem a lisztet, cukrot és a
felszeletelt hagymát. Folyamatos keverés
mellett addig pirítom, amíg szép barna színt nem kap és a hagyma is kissé
megfonnyad, pirulni kezd. Felöntöm vízzel
és fűszerezem. Kb. 8-10 percig lassú
tűzön összefőzöm. Sűrű mártást kell
kapnom. A mártást a zöldhagyma tetejére kanalazom, egyenletesen elosztva.
Fedő alatt, sütőben addig párolom a pecsenyét,
amíg a hús meg nem puhul. Kb. 40-45 perc, magas hőfok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése