2021. február 5., péntek

Meyer citromos keksz

 Mostanában készítettem Lemon curd-ot. Kiskanállal enni is szeretem, de azért mindig örülök, ha találok olyan receptet, amibe felhasználható. És még maradt is pár Meyer citromom. Katáé annyival szebb, hogy nem sima porcukorba, hanem mákkal kevert porcukorba forgatta, ettől különösen szép lett sütés után. Hát, sosem baj, ha marad még kihívás :))

Katától tudom, hogy az eredeti bejegyzés ITT van :)


Hozzávalók: 75 gr sótlan, puha vaj,  215 gr fehér cukor, 1 tk vanília kivonat, 1 tojás, 3 ek friss citromlé (1/2 Meyer), 1 ek friss reszelt citrom héj, 220 gr liszt, ¼ tk só, ¼ tk sütőpor, 1/8 tk szódabikarbóna, 110 gr porcukor


A puha vajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, tojás, citromlevet és héjat. Alaposan elkeverjük. Külön tálba mérjük a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát és összekeverjük. A lisztes keveréket, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a krémhez. Sűrű krémet kapunk. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Sütőlemezt bélelünk sütőpapírral. A behűtött krémet elővesszük, majd evőkanálnyi adagokból, vizes kézzel, kis gombócokat formázunk, a tenyerünkben forgatva. A golyókat ezt követően megforgatjuk porcukorban, majd elhelyezzük a sütőpapíron.  Vigyázat! A golyók megnőnek és teljesen el fognak lapulni, amolyan kekszformát vesznek fel.  A golyók között legalább 4 ujjnyi hely maradjon. Akkor szabályos kekszek sülnek majd.  A golyókat betesszük a sütőbe, s 9-11 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még a tepsiben/lapon hagyjuk 10 percet hűlni, majd egyenként mehet a rácsra, hogy ott hűljön tovább. A porcukortól kívül ropogós, belül puha, kellemesen citrom aromájú, habos keksz a végeredmény.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése