2020. október 22., csütörtök

Kacsazsíros fokhagymás pirítós

 Dragomán György tegnap a következő írást tette közzé. Azóta erre vágyom. Ez maga a gasztrorgazmus!

"Figyeljétek áhítatosan a sütő ablakán át a grill alatt piruló kenyérszeletet.

Szimatoljatok mohón a levegőbe.
Képzeljétek el előre a pirítós roppanásait, nyeljetek nagyokat.
Ellenőrizzétek még egyszer a szükséges hozzávalókat.
Minden legyen a helyén, a legkedvesebb tányérotok, rajta a szép húsos, rózsaszínbe hajló héjú fokhagymagerezddel, mellette a sótartó a füstölt tengeri sóval, és a kis befőttes üveg a kacsazsírral.
Várjátok meg türelmesen, hogy aranyszínűre piruljon a kenyérszelet.
A kellő pillanatban nyissátok ki a sütőt, kapjátok ki belőle a kenyérszeletet, tegyétek a tányérra, és úgy forrón, ahogy van, dörzsöljétek be a fokhagymagerezddel.
A felszálló fokhagyma illat olyan mintha fanyar zöld-alma keveredne friss medvehagyma illatával, hűvösen kikiabál a pirult kenyérszelet forró pékség szagából.
Az a jó, ha egy harmad gerezdnyi fokhagyma is elfogy a dörzsölésben.
Most a kacsazsír.
A kés mohón kapar az üvegen, aztán hersegve karistolja szét a kenyéren a zsírt, az illatok azonnal elmélyülnek, kenyérpecsenye, bukkan fel a tudat mélyén a szó.
Nem szabad mohónak lenni, lassan kell sózni a kenyérszeletet, türelmesen ki kell várni azt a fél percet, amíg a kenyér magába issza a zsírt, hogy a még puha belseje elteljen vele.
Addig nézzétek kenyérszeletet, a zsír aranyló csillogásából kiragyogó sókristályokat, aztán hunyjátok le a szemeteket, harapjatok bele, hagyjátok, hogy minden gondolatotokat kifújja a fejetekből a pirítós ropogása.
Örüljetek."

Ugye, hogy megkívántátok? :O
Betartottam Dragomán György lépéseit.
Step 1:


Step 2:


Step 3: 

mmmmmmmmmmmmm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése