Sokszor leírtam már, a mexikói, az olasz ízek mellett egyre nagyobb tért nyer a konyhámban a közel-kelet. Ennek a konyhának egyik jeles képviselője Évi, akinek még egyetlen receptjében sem csalódtam. Ő tette fel néhány napja ezt az ételt, de én valahogy elsiklottam felette. Aztán tegnap Németországban élő drága barátnőm, Zsuzsi készítette el, hát, igazán nem vártam sokáig az elkészítésével :)
Ez Évi receptje, fogadjátok szeretettel:A
húshoz: 600 gr hús, lehet bármilyen, az eredeti bárányhúsból készül.
1 db nagy hagyma a nagy lyukú reszelőn lereszelve, 1 db krumpli,
lereszelve a kis lyukú reszelőn, 1 db tojás, 2 szelet kenyér amit vízbe áztatunk , kicsavarunk, majd szétmorzsolva a
keverékhez adjuk, 1 pohár apróra vágott petrezselyem, ¼ mkk fahéj, ¼ mkk római
kömény, só és bors, olaj a sütéshez
A hozzávalókat jól összekeverjük, kicsit
pihentetjük, hosszúkás "fasírtokat " formálunk belőle (16 db
fasirtot kell kapjunk), majd nem túl sok olajban mindkét oldalát megsütjük.
Papírtörlőre tesszük. 2 db nagy méretű
padlizsánt éles késsel hosszában vékony csíkokra vágunk,( 16 szeletre lesz
szükségünk) és mindkét oldalát megsütjük aranyszínűre. Lehet a sütőben is
olívaolajjal megkenve, sütőpapírra helyezve. Mikor megsült a padlizsánunk, belegöngyöljük a megsült
"fasírtot".
A
szószhoz:
4-6 nagy paradicsom, vastag szeletekre vágva, 4-5
cikk fokhagyma, összezúzva vagy lereszelve, só, frissen őrolt bors, ¼ pohár
olívaolaj
A ¼ pohár olívaolajat egy lábasba öntjük. A
paradicsomszeletekkel kibéleljük a lábas alját, vagy mélyebb serpenyőt, lényeg,
hogy jó széles legyen ahhoz, hogy egy rétegben férjen el benne a paradicsom.
Megszórjuk a zúzott fokhagymával. Ráhelyezzük a padlizsánba göngyölt fasírtokat.
Ráöntünk ½ pohár vizet, vagy húslevet. Újból sózzuk és borsozzuk. Felfőzzük.
Mikor felfőtt, lefedjük és a legkisebb lángon kb 50-60 percet főzzük, addig, míg
a paradicsomból a szaft szépen besűrűsödik, ha kell még hozzá folyadék, akkor
pótoljuk. Néha megrázzuk a lábast, míg fő. Egy evőkanállal locsolhatunk a
szaftjából néha a padlizsánra. Ha szükséges, megsózzuk és borsozzuk.
A
feltéthez: ½ piros-, ½ zöld
kaliforniai paprika, ½ pohár petrezselyem apróra vágva
A kockára vágott paprikát 1 ek olívaolajon kicsit
megpirítjuk. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a petrezselymet
is. A petrezselymes paprikával megszórjuk a kész göngyölt padlizsánokat. Mi rizzsel
ettük, amihez csak kevés sót adtam és borsot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése