2020. szeptember 17., csütörtök

Padlizsánba göngyölt fűszeres hús - paradicsomágyon

 Sokszor leírtam már, a mexikói, az olasz ízek mellett egyre nagyobb tért nyer a konyhámban a közel-kelet. Ennek a konyhának egyik jeles képviselője Évi, akinek még egyetlen receptjében sem csalódtam. Ő tette fel néhány napja ezt az ételt, de én valahogy elsiklottam felette. Aztán tegnap Németországban élő drága barátnőm, Zsuzsi készítette el, hát, igazán nem vártam sokáig az elkészítésével :)

Ez Évi receptje, fogadjátok szeretettel:

A húshoz: 600 gr hús, lehet bármilyen, az eredeti bárányhúsból készül. 1 db nagy hagyma a nagy lyukú reszelőn lereszelve, 1 db krumpli, lereszelve a kis lyukú reszelőn, 1 db tojás, 2 szelet kenyér amit vízbe áztatunk , kicsavarunk, majd szétmorzsolva a keverékhez adjuk, 1 pohár apróra vágott petrezselyem, ¼ mkk fahéj, ¼ mkk római kömény, só és bors, olaj a sütéshez
A hozzávalókat jól összekeverjük, kicsit pihentetjük, hosszúkás  "fasírtokat " formálunk belőle (16 db fasirtot kell kapjunk), majd nem túl sok olajban mindkét oldalát megsütjük. Papírtörlőre tesszük. 2 db nagy méretű padlizsánt éles késsel hosszában vékony csíkokra vágunk,( 16 szeletre lesz szükségünk) és mindkét oldalát megsütjük aranyszínűre. Lehet a sütőben is olívaolajjal megkenve, sütőpapírra helyezve. Mikor megsült a padlizsánunk, belegöngyöljük a megsült "fasírtot".

A szószhoz: 4-6 nagy paradicsom, vastag szeletekre vágva, 4-5 cikk fokhagyma, összezúzva vagy lereszelve, só, frissen őrolt bors, ¼ pohár olívaolaj

A ¼ pohár olívaolajat egy lábasba öntjük. A paradicsomszeletekkel kibéleljük a lábas alját, vagy mélyebb serpenyőt, lényeg, hogy jó széles legyen ahhoz, hogy egy rétegben férjen el benne a paradicsom. Megszórjuk a zúzott fokhagymával. Ráhelyezzük a padlizsánba göngyölt fasírtokat. Ráöntünk ½ pohár vizet, vagy húslevet. Újból sózzuk és borsozzuk. Felfőzzük. Mikor felfőtt, lefedjük és a legkisebb lángon kb 50-60 percet főzzük, addig, míg a paradicsomból a szaft szépen besűrűsödik, ha kell még hozzá folyadék, akkor pótoljuk. Néha megrázzuk a lábast, míg fő. Egy evőkanállal locsolhatunk a szaftjából néha a padlizsánra.  Ha szükséges, megsózzuk és borsozzuk.
A feltéthez: ½ piros-, ½ zöld kaliforniai paprika, ½ pohár petrezselyem apróra vágva

A kockára vágott paprikát 1 ek olívaolajon kicsit megpirítjuk. Levesszük a  tűzről  és hozzákeverjük a petrezselymet is. A petrezselymes paprikával megszórjuk a kész göngyölt padlizsánokat. Mi rizzsel ettük, amihez csak kevés sót adtam és borsot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése