A lánykám múltkor nagyon örült a túrós sütinek, most sós karamellest készítettem neki, mert tudom, hogy ezt is nagyon szereti <3
Krém: 40 dkg cukor, 1 liter tej, 2 nagy csipet só, 8 ek rétesliszt, 20 dkg vaj
A szalalkálit a langyos tejben folodjuk. A száraz hozzávalókat összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a feloldott szalalkálit. Összegyúrjuk (ha a tészta lágy, liszttel, ha kemény, tejföllel korrigáljuk). A tésztát 5 részre osztjuk, gombócoljuk, majd folpackkal letakarjuk. Egyesével 20x30 cm-es zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára nyújtjuk és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt világosra sütjük. Tortalapáttal szépen leszedhető a sütőfelületről, rácson hagyjuk kihűlni.
A cukrot egy vastag felú lábosban elkezdjük karamellizálni, amikor szép borostyánszínű, felöntjük a tejjel és addig forraljuk, míg a karamell teljesen felolvad. Megsózzuk, simára keverjük benne a lisztet és sűrűre összefőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a vajjal. Betöltjük a lapokat, a felső lapra deszkát fektetünk és én 2 db 1 kg-os cukorral lenyomattam. Másnap lehet szeletelni, porcukorral meghintjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése