2020. július 18., szombat

Tejszínes-cukkinis spagettini

Gabicsek konyhája csábított el a mai ebédre :)
 Sajnos fiókáim nem jönnek, bár a vegán lánykám nem biztos, hogy sokat enne belőle. Na, de a fiam! :)



Hozzávalók: 35 dkg spagetti, 1 közepes cukkini, 2 dl tejszín, 3 ek olívaolaj (vagy napraforgóolaj), 20 dkg bacon (nálam most sonka), 4 nagyobb gerezd fokhagyma,  6 dkg reszelt parmezán vagy esetleg más kemény sajt, 1 db tojássárgája, só, őrölt bors, kis csokor petrezselyemzöld (elhagyható)
Egy fazékba felteszünk főni vizet egy csipet sóval és megfőzzük a tésztát (forrástól számítva kb. 7-8 percig főzzük). A bacont vagy a sonkát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a megmosott/meghámozott cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a megtisztított fokhagymát apróra vágjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd megpirítjuk a sonkát vagy a bacont. Hozzáadjuk a cukkinit, kis ideig együtt pároljuk közepes lángon, majd hozzáadjuk a fokhagymát is és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néha-néha megkavargatjuk. Amíg a sonka és cukkini együtt párolódik, addig egy kis tálkában összekeverjük a tejszínt (vagy tejfölt) a tojássárgájával, reszelt sajttal és pici sóval, borssal. A megfőtt/leszűrt tésztát összekeverjük a sonkás-cukkinis-fokhagymás "cuccal", majd hozzáadjuk a tejszínes-tojásos-sajtos szószt is és alacsony lángon 1-2 percig, kevergetve összefőzzük. 
Gabi ajánlott a tetejére reszelt sajton kívül még aprított petrezselymet, ez nálam kimaradt, mert elfelejtettem venni! :)
Spagetti helyett spagettini-t használtam. Kicsit vékonyabb, mint a spagetti, de azért nem cérnametélt :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése