Van nekem egy ezeréves, kézzel írt szakácskönyvem, amit még kislány koromban kezdtem el írni. Tele van olyan receptekkel, amiket még soha nem csináltam meg, illetve ebben vannak azok a receptek is, amiket még a Nagymamám diktált le nekem annak idején. Ez a rumos kocka is ezek közül való. Zárójelben ott van mellette, hogy JÓ. Hát, most újra megcsináltam. És tényleg! Jó! Nagyon jó! :)
30 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 cs sütőpor, 3 dkg cukor, annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta. Elfelezzük, egyik felét tepsibe nyújtjuk.
Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 vaíliás cukor, 2 tojás sárgája, 2 ek rum
Üsszekeverjük, a végén beleforgatjuk a 3 tojásfehérjéből vert kemény habot. A kinyújtott tésztát megkenjük lekvárral (én sárgabaracklekvárral), rátesszük a tölteléket, befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Érdemes megszurkálni, különben felpúposodik. 180 fokos sütőben megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt ráöntjük a csoki mázt: 20 dkg cukror, 4-5 ek víz, 2 dkg kakaópor. Ezekből szirupot főzünk. Belekeverünk 5 dkg vajat és 2 ek rumot. Dermedés után lehet szeletelni (több-kevesebb sikerrel, ahogy látszik :))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése