2017. február 23., csütörtök

Puncskocka

Vagy inkább puncs szelet? Gyermekkoromat idézi ez a sütemény, bár Nagymamám nem igazán készítette. Nagyon finom, szájba olvadós lett a végeredmény. :)

Két piskótát sütünk Az egyiket 10 tojásból, amit elkészülte után kettévágunk, ez lesz a sütemény alja és teteje. A másik piskótát 8 tojásból sütjük, ezt apróra tépkedjük a kihűlés után. 40 dkg cukorból és 6 dl vízből szirupot főzünk oly módon, hogy forrástól számítva 10 percig hagyjuk még forrni. Beleöntünk egy fél rumaromát és kevés piros ételfestéket, majd hagyjuk kihűlni. 10 dkg mazsolát leforrázunk épp annyi vízzel, hogy ellepje, ehhez öntjük a maradék rumaromát. 10 dkg diót megdarálunk. Vagy csokilencsét használunk, ha ez nincs, akkor 10 dkg étcsokoládét apró kockákra vágunk. Egy tálba rétegezzük a tölteléket: egy sor piskóta, amit meglocsolunk a sziruppal, mazsola, csokidarabok, darált dió és megpöttyözzük sárgabaracklekvárral. Mehet bele egy kevés reszelt citromhéj is. Addig rétegezzük így, amíg a hozzávalók tartanak. Az alsó piskótát megkenjük sárgabaracklekvárral, rásimítjuk a tölteléket, ennek a tetejét is megkenjük a lekvárral, majd ráfektetjük a felső lapot. Egy tálcát, vagy kisebb tepsit teszünk a tetejére, erre súlyt teszünk, liszt vagy cukor tökéletesen megfelel és hagyjuk nyomatni kb. 2 órán keresztül. Amikor ez letelt, készítjük a mázat: 25 dkg porcukrot elkeverünk 4-5 ek kimaradt sziruppal, vagy ha ez már elfogyott, akkor ennyi vizet kikeverünk kevés piros ételfestékkel és azzal keverjük el a cukrot. A sütemény tetejére simítjuk és hagyjuk megszáradni. Utána óvatosan szeletelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése