Évek óta írom, hogy üldözöm azt a receptet, ami alapján a Nagymamám csinálta az ő almás bélesét, vagy pitéjét. De sehol nem találom. Ez már közelít hozzá egy kicsit. :)
A tésztához: 30 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 25 dkg vaj, a nagyobb tojás, pár kanál tejföl - ha szükséges
Töltelék: 1-1.5 kg alma, 10 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 mkk fahéj, 1 tojássárgája a tetejére
Az almát megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, magházát eltávolítjuk, majd a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Rászórjuk a cukrot, hozzáadjuk a mazsolát és lassú lángon, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg a levét elfövi. A fahéjat a végén szórjuk bele. Hűlni hagyjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval - kivéve a tejfölt - gyorsan összegyúrjuk. Tejföl, ha kell bele, akkor is csak kevés, nekem szépen összeállt nélküle is. Tepsit kivajazunk, lisztezünk. A tésztát kettévesszük, egyik felét a tepsibe nyújtjuk. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Ráterítjük a kihűlt tölteléket és rátesszük a másik kinyújtott lapot. Megszurkáljuk és lekenjük egy tojássárgájával. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése