Egy perc alatt szaladt el egy újabb hét, ma már gyújtjuk a második adventi gyertyát...
Tegnap a tanyán voltunk, Cicát megszeretgettem, hazahoztuk a füstölőről lekerült "malacságokat" és vettem frissen vágott csirkét is.
Mára ezt a nagyon illatos, mesés ízvilágú almás pitét sütöttem meg:
A tésztához: 30 dkg liszt, 1 cs
sütőpor, 1 kk mézeskalácsfűszer, 8 dkg porcukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, 7 dkg
tejföl
A töltelékhez: 60 dkg alma
reszelve, 3 dl almalé, 15 dkg reszelt marcipán, 1 cs vaníliás pudingpor, 10 dkg
pirított, szeletelt mandula, 5 dkg mazsola, 2 ek baracklekvár
A töltelékhez az almát 1 dl almalével, cukorral és a mézeskalács fűszerrel felforraljuk, kb. 2-3 percig főzzük, majd besűrítjük a maradék 2 dl almalében elkevert pudingporral. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a marcipánt, a szeletelt mandulát és a mazsolát. Ezt én már tegnap este elkészítettem, így volt ideje kihűlni.
A lisztet, sütőport, mézeskalácsfűszert, porcukrot és a
vajat kissé elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és tejfölt, sima tésztává
gyúrjuk. Kétharmadából tepsi méretű lapot nyújtunk, sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük úgy, hogy az oldalára is felérjen. A maradék tésztát levágjuk, újra
összegyúrjuk. A tepsibe tett tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, egyenletesen
rátesszük a tölteléket. A maradék tésztából vékony lapot nyújtunk, különböző
kiszúróval kiszaggatjuk és befedjük vele a tölteléket. Felvert tojással
megkenjük, és 170 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Porcukorral
meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése