Holnap pedig virágvasárnap van.
Virágvasárnappal
kezdődik húsvét nagyhete. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe, ez a nap
volt halála előtti utolsó vasárnap. Az emberek tiszteletük jeléül ruháikat,
ágakat tettek a földre, amerre Jézus elhaladt.
"Hozsanna Dávid fiának!" felkiáltással fogadták.
Virágvasárnap hagyomány a barkaszentelés. Jeruzsálemben
a 4. sz-tól az Úr Jézus virágvasárnapi bevonulását felidézve az Olajfák
hegyéről megszentelt pálma- és olajfaágakkal vonultak a városba. Európában a 10.
sz. óta a mediterrán vidéken szintén pálma- v. olajágat, északabbra a fűzfa
barkás vesszejét szentelik meg. Szentmise után a hívők a szentelt
barkát hazaviszik.
Hozzávalók:
5 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 1 citromleve, 1 tk reszelt
citromhéj, 3 ek liszt, 1 tk sütőpor
A
krémhez: 20 dkg vaj, 5 dl tej, 2 ek liszt, 1 ek étkezési keményítő, 6 ek cukor,
citromaroma
A
tetejére: 3,5 dl habtejszín, 2 cs habfix, 1 tk reszelt narancshéj, citromaroma
A
tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot is hozzáadjuk. A citromlét
is belekeverjük, addig verjük a habot, amíg teljesen felveszi a citromlét. A
lisztet, a mandulát, a citromhéját és a sütőport összekavarjuk, majd a habhoz
adjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közép meleg sütőben
tűpróbáig sütjük. Megcsináljuk a krémet. 3 dl tejet a cukorral felmelegítünk, a
maradék 2 dl tejhez kavarjuk a lisztet és a keményítőt. Mikor a tej felforrt,
hozzáöntjük a lisztes tejet és folyamatosan kavargatjuk, mikor besűrűsödik,
levesszük a tűzről. A vajat kikavarjuk, citromaromával ízesítjük, majd a
lehűtött krémet hozzákanalazzuk és összekeverjük. A kihűtött tésztára kenjük. A
habot felverjük, hozzáadjuk a narancshéjat és citromaromával ízesítjük, a krém
tetejére kenjük és lehűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése