A száraz páchoz: 1 ek só, 1 tk
kakukkfű, 1 tk rozmaring, 1 tk majoránna, 1 tk őrölt színes bors, ½ tk őrölt
zöld bors, 5-6 gerezd fokhagyma, kell még 2 dl húsalaplé
Fűszeres sült
krumpli:
1 kg sütnivaló krumpli (sárga), 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt
zsír), 1 tk só
A
sót keverjük alaposan össze a fűszerekkel. A fokhagyma gerezdeket vékonyan
szeleteljük fel. Vegyünk egy 1,5-2 kg körüli bőrös császárhúst, majd éles
késsel irdaljuk be rombusz alakban, majd mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be
a sós-fűszerekkel. Ezután a beirdalt bőr réseibe nyomkodjuk bele a felszeletelt
fokhagymát, majd fóliával fedjük le a húst, és pár órára, vagy egy éjszakára
tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják. Egy tepsibe öntsünk bele 2
dl húsalaplét, majd helyezzük bele bőrös felével lefelé a húst. Ezután fedjük
le fóliával, mielőtt betennénk a sütőbe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és
kb. 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki a sütőből, majd
fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd lefóliázva
pároljuk tovább még 1 órán át. Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a
fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot (kb. 200 fokra) és süssük a húst szép
pirosra a bőrét jó ropogósra. (kb. 50 perc alatt szép pirosra, ropogósra sül) A
sütőből kivéve, hagyjuk a húst legalább egy fél órát állni, mielőtt
felszeletelnék, és tálalnánk. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel
vékonyra. Ezután tegyük bele a tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk, és
keverjük alaposan össze. Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd kb. 50
perc alatt süssük szép pirosra. (sütési idő felénél óvatosan forgassuk át a
krumplit) Amikor a krumpli megsült, öntsük le róla a felesleges zsírt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése