Hozzávalók: 90 g finomliszt, 50
g porcukor, 50 g kristálycukor, 4 db tojásfehérje, 50 ml víz, 1 tk
szódabikarbóna, 4 tk citromlé, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só
Minden
hozzávalót pontosan kimérünk. A lisztet, sót és a porcukrot összeöntjük, majd
átszitáljuk. A tojásfehérjéket különválasztjuk a sárgájuktól, de akár maradék
fehérjéből is dolgozhatunk. Ha megvannak az előkészületek, a fehérjéket egy
nagy keverőtálban verni kezdjük. Mikor a hab lágy állagú, fokozatosan
hozzáadjuk a vizet.
Ezután
jön bele a szódabikarbóna, és a citrom leve. Fontos, hogy ebben a sorrendben
adjuk az anyagokat a habhoz, nehogy savanyú legyen a végeredmény!
Végül apránként
belekeverjük a vaníliát, a kristálycukrot, és kemény, fénylő habot verünk
belőle. Ezt követően az átszitált lisztes keveréket finoman beleforgatjuk a
habba, vigyázva, nehogy összetörjük. A masszát kapszlikkal bélelt muffintepsibe
kanalazzuk. Kicsit több tésztát töltsünk bele, mint a hagyományos muffin
készítéskor, mivel nem emelkednek meg annyira, mint a sütőporos társaik. Előmelegített,
180 C-os sütőben 13-15 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük a sütiket. Sülés
után a formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. Chantilly krém: 2,5 dl hideg tejszínhabot keményre vertem 8 dkg porcukorral és egy fél vaníliarúd kikapart magjaival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése