A tegnapi kép:
A tésztához: 12 dkg vaj, 20 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 1
tojássárgája
A töltelékhez: 50 dkg magozott meggy, 2.5 dl
víz, 15 dkg cukor, 4 dkg keményítő, 10 dkg darált mák, 1 citrom reszelt héja, 2
ek baracklekvár
A tojáshabhoz: 3 tojásfehérje, 9 dkg
kristálycukor, 9 dkg porcukor
A tetejére: 1 tk szemes mák
A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, majd
a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Egy 30 cm-es
piteforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki
tudjuk bélelni vele a formát, illetve az oldalára is jusson. Sütőpapírral
befedjük a tetejét is, rizst vagy sütőgolyókat öntünk rá. 170 fokos sütőben
elősütjük 15 perc alatt, majd eltávolítjuk róla a nehezéket. Összeforraljuk a
meggyet 1.5 dl vízzel és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl vízben
elkevert keményítővel. Hozzákeverjük a mákot és a citromhéjat. Kihűtjük. Az
elősütött pitét vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen elkenjük
benne a tölteléket. Kemény habbá verjük a fehérjét a kristálycukorral, majd
óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima csöves nyomózsákba tesszük, és
cseppeket nyomunk belőle a pite tetejére. 160 fokos sütőben barnulásig sütjük
5-7 perc alatt. Szemes mákkal megszórva díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése