Annyit módosítottam csak a recepten, hogy én beleszórtam még egy apróra vágott chili paprikát is. Lehet, ha kicsivel több chili pelyhet szórok bele, akkor erre nincs szükség, de nekem így lett finoman csípős! :)
És itt van Györgyusz receptje:
Hozzávalók: 1 kg alma, 1 fej vöröshagyma, 1 ek extra szűz olíva,
4 ek cukor, 1 citrom leve, 1 tk rozmaring, 1 kk chili pehely, 1 csipet só, 1
babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fügés balzsamecetkrém, ½ dl gránátalma
melasz, ½ citrom reszelt héja, ½ narancs reszelt héja, 1 dl víz, 1 kk
keményítő, 1 lime leve, 1 cs friss petrezselyem, 1 cs snidling, 1 gránátalma
A hagymát és az almákat tisztítsd meg. A hagymát
aprítsd picire és egy kanál olíván fonnyaszd meg. Az almát is kockázd fel (fél
centi), tedd az üveges hagymára, add hozzá a babért, rozmaringot, chili pelyhet
és a cukrot. Párold puhára és közben facsard rá a citromlevet, reszeld rá a
citrom és narancshéjakat. Nem szabad szétfőzni az almát, tartsák meg a formájukat,
csak puhuljon meg kissé. Ekkor öntsd fel a gránátalma melasszal (ha nincs, facsarj
bele friss gránátalmát). Majd zúdítsd bele a sűrű balzsamecetkrémet. Hagyd pár percet rotyogni, reszeld bele a
fokhagymát, tégy hozzá egy csipet sót. Be fog sűrűsödni, ezért 1 dl vízben
keverj el egy kis keményítőt, húzd fel vele a főzetet és 1 lime (vagy citrom)
levével még tedd pikánsabbá. Elkészült, érdemes megkóstolni, ha kell bele só
vagy citrom pótold, de szerintem így volt jó. Amikor már langyos, keverd el
benne fél gránátalma szemeit, a petrezselyem és snidling felét. Tálaláskor szórd
a tetejére a másik felét. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom és
izgalmas az állaga is a roppanós gránátalmaszemek miatt. Egyszerre édes, csípős
és savanykás. lefedve a hűtőben pár napig eltartható. Marha és kacsa mellé
szenzációs. Amennyiben forrón steril üvegekbe szeded, és fejtetőre állítva
hagyod pár percet, akkor eláll a spejzban és bármikor felhasználható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése