A palacsintához: 3 db tojás, 30 dkg liszt, 1
csipet só, 5 dl tej, 7.5 dl buborékos ásványvíz, 2 ek napraforgó olaj (a
sütéshez is)
A pörkölthöz: 1 dl napraforgó olaj, 2 közepes vöröshagyma, 1 kg
gomba, 1 tk fűszerpaprika, 2 dl víz, 1 tk csípős paprikakrém, 200 ml tejszín, 1
csapott ek liszt, só, ételízesítő, ízlés szerint
Szokványos palacsintatésztát készítünk. A tojásokat
elkeverjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a liszt felét. Amikor nagyon sűrűnek
érezzük, kevés tejjel hígítjuk, majd újabb adag lisztet adunk a masszához.
Fontos, hogy csomómentes legyen a massza, mielőtt több tejet vagy lisztet
adnánk hozzá. Az adagolást addig folytatjuk, míg el nem fogy a liszt és tej,
végül pedig vízzel hígítjuk, míg megfelelő állagú nem lesz a tésztánk. Serpenyőt
hevítünk, kevés olajat öntünk bele, majd körülbelül egy ek tésztát kisütünk. Én
minden palacsinta előtt olajos papírtörlővel át szoktam kenni a serpenyőt, hogy
ne ragadjon le a tészta. Ebből a tészta mennyiségből én körülbelül 12-15
darabot szoktam sütni. A gombát megmossuk, szárukat eltávolítjuk, és apró
kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. A
lángot levéve hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel.
Hozzáadjuk a gombát, felöntjük annyi vízzel, hogy
ellepje. Sózzuk, ételízesítőt és csípős paprikakrémet adunk hozzá, lefedjük, és
puhára főzzük. Amikor már puha a gomba, leszűrjük a pörköltet. A gombát
félrerakjuk, a pörköltszaftot pedig visszarakjuk a tűzre. A tejszínt
csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a pörköltszafthoz.
Folyamatos kavargatás mellett behabarjuk a szószt. A palacsintákat megtöltjük
körülbelül 2 ek gombával, és téglalapformára hajtjuk őket. Tálalásig érdemes melegen
tartani a palacsintákat. Tálaláskor meglocsoljuk a palacsintákat a behabart
szósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése