2017. október 22., vasárnap

Hortobágyi palacsinta gombával

Ma a lánykám kedvében igyekeztem járni. Mivel ő húst nem eszik, de valami finomat akartam készíteni. Így esett a választásom erre az ebédre. :)

A palacsintához: 3 db tojás, 30 dkg liszt, 1 csipet só, 5 dl tej, 7.5 dl buborékos ásványvíz, 2 ek napraforgó olaj (a sütéshez is)
A pörkölthöz: 1 dl napraforgó olaj, 2 közepes vöröshagyma, 1 kg gomba, 1 tk fűszerpaprika, 2 dl víz, 1 tk csípős paprikakrém, 200 ml tejszín, 1 csapott ek liszt, só, ételízesítő, ízlés szerint
Szokványos palacsintatésztát készítünk. A tojásokat elkeverjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a liszt felét. Amikor nagyon sűrűnek érezzük, kevés tejjel hígítjuk, majd újabb adag lisztet adunk a masszához. Fontos, hogy csomómentes legyen a massza, mielőtt több tejet vagy lisztet adnánk hozzá. Az adagolást addig folytatjuk, míg el nem fogy a liszt és tej, végül pedig vízzel hígítjuk, míg megfelelő állagú nem lesz a tésztánk. Serpenyőt hevítünk, kevés olajat öntünk bele, majd körülbelül egy ek tésztát kisütünk. Én minden palacsinta előtt olajos papírtörlővel át szoktam kenni a serpenyőt, hogy ne ragadjon le a tészta. Ebből a tészta mennyiségből én körülbelül 12-15 darabot szoktam sütni. A gombát megmossuk, szárukat eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. A lángot levéve hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel.

Hozzáadjuk a gombát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, ételízesítőt és csípős paprikakrémet adunk hozzá, lefedjük, és puhára főzzük. Amikor már puha a gomba, leszűrjük a pörköltet. A gombát félrerakjuk, a pörköltszaftot pedig visszarakjuk a tűzre. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a pörköltszafthoz. Folyamatos kavargatás mellett behabarjuk a szószt. A palacsintákat megtöltjük körülbelül 2 ek gombával, és téglalapformára hajtjuk őket. Tálalásig érdemes melegen tartani a palacsintákat. Tálaláskor meglocsoljuk a palacsintákat a behabart szósszal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése