Az egyik főzős csoportban tarol ez a pogácsa, természetesen muszáj volt elkészíteni. Kacsatepertővel készítettem :)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2-2,5 dl tejföl, 3 dkg friss élesztő, 1
ek só, 1 egész tojás, 15 dkg tepertőkrém, 1 csipetnyi őrölt fehérbors, 1 ek
puha zsír, 1 ek tej
A kenéshez: 1 ek olvasztott zsír
A szóráshoz: 20 dkg reszelt sajt
A teteje lekenéséhez: 1 egész tojás
A lisztbe belemorzsoltam a friss élesztőt, hozzáadtam
a tejfölt, a sót, egy egész tojást, a 15 deka tepertőkrémet, az őrölt fehérborsot,
a puha zsírt és a tejet. Majd kézzel jól kidolgoztam. Puha, nem kemény tésztává
dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem. Miután megkelt, lisztezett
deszkán vékonyra sodortam, megkentem olvasztott zsírral vékonyan, majd a fele
reszelt sajttal átszórtam és meghajtottam (az alsó felét a közepéig, a felső
részt szintén a közepéig majd jobbról és balról is a közepéig.) Konyharuhával
letakartam és 30 percig pihentettem.
Ezután újra
kinyújtottam, zsírral vékonyan átkentem, sajttal enyhén átszórtam, majd újra
meghajtogattam és újabb 30 percig pihentettem. Ezután kb. ujjnyi vastagra
sodortam, a tetejét bevagdostam (hosszában és keresztben is kis közöket hagyva)
majd átkentem egy egész felvert tojással, pogácsaszaggatóval kiszaggattam,
szilikonos sütőpapírra helyeztem és 25 percig a sütőlemezen pihentettem. A
sütőt előmelegítettem 200 fokra és a pogácsákat aranybarnára sütöttem. Közben a
tetejét alufóliával betakartam, hogy meg ne égjen!
Eg finom húslevest pedig olaszos fogás követte, fűszeres paradicsomos ragu petrezselymes, fokhagymás fettucine-vel. Recept Szilvinél található, ITT.
A desszert ezúttal madártej volt Györgyusz barátnőm receptje szerint diógrillázzsal a tetején :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése