"A
királyok lepényének története az ókori Rómában kezdődött, a Szaturnália,
Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségre készült, a téli
napéjegyenlőség idején. A legenda szerint a rómaiak egy rabszolgát egy nap
erejéig királyi körülmények közé helyeztek, ami azt jelentette, hogy azt
kérhetett enni, amit csak kívánt, míg a rómaiak egy hatalmas kerek kenyéren
osztozkodtak, mely olyan aranybarnán fénylett, mint a napsugár. A tradíció
szerint a kerek kenyérbe egy arany vagy ezüst figurát, a szegényebbek babszemet
rejtettek, így választották ki vezetőjüket. A 12-13. században a katolikus
egyház megőrizve ezt a hagyomány, vallási ünneppé változtatva azt és a
Vízkereszt napjára tette, január 6-ra. A Vízkeresztre sütött kenyérből annyi
szeletet vágtak, ahányan részt vettek az ünnepségen, plusz egyet, melyet a “Jó
Istennek szánva” az első arravetődött földönfutónak adtak.
Majd
a szokás azt kívánta, hogy Vízkereszt alkalmából megválasszák a nap “királyát”
a kenyérbe rejtett babszem, majd 1870-től porcelán- és fémfigurák által. A
résztvevők legfiatalabb tagja az asztal alá bújva mondta meg ki melyik szeletet
kapja. Akihez a figura került, az lett az ünnepség királya, vagy királynője, és
ővé lett a papírból készült korona is. Ez a szertartás megmaradt, viszont az
idők során a kenyérből briós tésztájú lepény lett és a kezdeti babszem helyett
először Jézus figura lett, melyet különféle változat váltott fel.
Január
6. Vízkereszt napja, más néven a Három királyok, azaz a napkeleti bölcsek
ünnepe. Gáspár, Menyhért és Boldizsár elhozza nekünk a királyok fenséges
pitéjét, a Galette des rois-t. Belgiumban, Hollandiában és
Észak-Franciaországban január 6-án a gyerekek házról házra járnak, énekelnek,
és cserébe édességeket, gyümölcsöt kapnak a háziaktól. A hagyomány szerint ezen
a napon a napkeleti királyokra emlékezve királyt is választanak:
mandulatöltelékes leveles tésztás süteményt készítenek, tetejére színes
papírkoronát helyeznek, és a belsejében elrejtenek egy kis Jézust ábrázoló apró
figurát, vagy más apró „kincset”. Aki megtalálja, az lesz a napkeleti király,
és aznap ő hordhatja a koronát. Belgiumban és a határos országok pékségeiben,
cukrászdáiban, élelmiszerboltjaiban is megvásárolható a papírkoronával
díszített Galette des rois (Királyok lepénye)." (forrás: Internet)
Évek óta meg akarom sütni ezt a nagyon finomnak ígérkező és a fotók alapján - amiket találtam róla - csodaszép süteményt. Hosszú ideig vadásztam a Háromkirályok figurákra, végül Franciaországból sikerült megrendelnem őket. Idáig azonban mindig lecsúsztam a sütemény elkészítéséről. Idén sem sikerült Vízkereszt napján megsütnöm, lévén csütörtökre esett, dolgoztam. De ma végre elkészült. Készen nem mutatom meg, mert bizony katasztrofális lett!😔 Hiába lyukasztottam ki a tetejét, a tölteléke egyszerűen szétrepesztette az egészet. Án hihetetlenül finom! Csukott szemmel esszük! 😂
Idén nálunk a férjem a KIRÁLY! 💓
Hozzávalók: 400 g fagyasztott
leveles tészta (2 cs), vagy, aki akarja, frissen készitett
2 tojássárgája.1 kanál tej
A mandulakrémhez: 100g mandulapor (nagyon
finomra őrölt hámozott mandula, lehet készen is vásárolni), 80g cukor, 50g puha
vaj, 1 tojás, 50 ml mandulalikőr (elhagyható), néhány csepp mandula aroma
(elhagyható)
Főzött
vaníliakrém: 125 ml tej, 20g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 30
g liszt
A tejet tegyük fel melegedni. Egy tálban keverjük csomómentesre
a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel.
Mikor a tej épp elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett
öntsük bele a tojásos keveréket. Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon
kevergessük még 2-3 percig, míg besűrűsödik a krém. (Ne hagyjuk forrni, mert a
tojás összeugrik! Ha látjuk, hogy kezd főni a tojás a lábas alján, azonnal
vegyük le a tűzről és nagyon erősen keverjük tovább a krémet.) Tegyük félre,
fedjük le folpack fóliával es hagyjuk teljesen kihűlni.
A mandulakrém elkészítése: A puha vajat keverjük össze a
cukorral, a tojással és a mandulaporral. Keverjük hozzá a vaníliakrémet és
tegyük be a hűtőbe egy kicsit dermedni. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az
egyik csomag leveles tésztát hajtogassuk vagy nyújtsuk ki, és vágjunk belőle
egy 24 cm átmérőjű korongot. A kihűlt és könnyebben kezelhető mandulakrémet
osszuk szét a korongon úgy, hogy a tészta szélét 3 cm mélységben hagyjuk
üresen. A „kincset” helyezzük el a tölteléken. A második leveles tésztát is
simítsuk vagy nyújtsuk ki, ebből is vágjunk ki egy 24 cm átmérőjű korongot. A
töltött tészta korongon szabadon hagyott 3 cm széles sávot kenjük körbe kis
vízzel (vagy tejes tojássárgájával, én ezt az utóbbit használtam) egy ecset
segítségével, és helyezzük rá a másik tésztát. Az ujjunkkal vagy egy villával
nyomkodjuk össze a tésztát körbe, a töltelékhez minél közelebb, hogy jól
összeragadjanak a lapok, és sütés közbe ne folyjon ki a töltelék. Pihentessük
20 percig a hűtőben. Az előkészített tojássárgájával ecset segítségével,
kenjük be a tészta felületét. Ezután egy hegyes késsel, középről indulva a
tészta külső pereméig, rajzoljunk a felszínére a közepéből a széle felé induló
vonalakat (gyengéden, nehogy átvágjuk a tésztát), majd a közepét szúrjuk át,
hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni. Süssük 10 percig 200 C-on, majd
vegyük le a hőmérsékletet 180C-ra es süssük tovább, míg a sütemény aranybarna
lesz (kb. meg 30 perc).
Ha azt szeretnénk, hogy még csillogóbb legyen a felülete, 30 g
cukorból és 50 ml vízből készítsünk szirupot, mellyel bekenve fényesebb tortát
kapunk. Langyosan vagy kihűlve tálaljuk. Arany kartonpapírból koronát
készíthetünk, és a torta tetejére helyezhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése