2018. május 17., csütörtök

Utazunk Tunéziába?

A válasz: sajnos nem.

Tegnap egy fantasztikus workshop-on vettem rész  az Illéskrisz blog tulajdonosával, Krisztivel. Kriszti, kb. egy hete hívott meg egy igazi, tunéziai élményfőzésre. Mivel Krisztit már nagyon régóta kedvelem, konyhájának követője és hódolója, frissen megjelent könyvének boldog tulajdonosa vagyok, nem volt kérdés, hogy csatlakozom-e hozzá.
Tunéziából érkezett séf iránymutatásával tanulgattunk kicsit "tunéziaiul" főzni. :) Egyben verseny is volt, zsűri bírálta el az elkészült fogásokat, és sorsolta ki a nyertes csapatot, akik azután Tunéziában tölthetnek el egy hetet. Elhihetitek, mi mindent bedobtunk! :) Persze a többiek is. Nagy volt a verseny, és bár nem hiszem, hogy bárki alul maradt volna, a fődíjat nem mi hoztuk el...
Tunézia, vagy Tunisz, Észak-Afrika mediterrán tengerpartján fekszik. Területének majdnem a felét a Szahara foglalja el. Az ókorban Karthágó volt az első jelentős városa, majd a Római Birodalom része lett. Terményei közül kiemelkedő az olajbogyó, mivel sok olajfa él meg. Fontos még a mandula, datolya.
Ismert képződmény a sott, ami víz nélküli tavat jelent. Esős időszakban megtelnek ezek a medrek, majd rövid időn belül újra kiszáradnak. Tunézia első lakói a berberek voltak, majd a főníciaiak telepedtek le. Karthágót ők alapították, ők valójában a mai Libanon népe. Itáliaiak ellen viseltek háborút a punok, a karthágói Hannibálnak majdnem sikerült megakadályoznia a Római Birodalom terjeszkedését, de aztán Róma leigázta Karthágót.
Anélkül, hogy végig mennék a történelmén, Tunézia kedvelt turista hely.
Konyhájára jellemző, hogy széles körben használja az olívaolajat, fűszereket és paradicsomot, természetesen a tenger gyümölcseit és a húsfélék közül főként a bárányt és a juhot. Süteményeik édesítésére leginkább mézet használnak, ezek az édességek gyakran tartalmaznak szárított gyümölcsöket, leginkább datolyát.
Egy tipikus étkezés rendszerint tartalmas levessel kezdődik, majd húsos főétel és desszert zárja a sort. Mi is ennek megfelelő sorrendben készítettük el a fogásokat.

Ez volt fő pult, ahonnan a séf irányította a főzést:


A séfünk, balra tőle a saját tanítványa, jobbra tőle a tolmács:


Amiket meg kellett főznünk. Hllalem leves. Birkahúsból készült tartalmas leves. Nem tudom semmihez hasonlítani, de én még ilyen finomat aligha ettem! :) Tudomásom szerint a Hllallem valami olyasmit jelent, hogy Allah akarata szerint. És úgy tudom, ez inkább az állat levágásának módját jelöli, nem annyira az elkészítését.


A nyersanyagok előkészítve:


Kriszti aprítja a levesbe való hagymát:


A második fogáshoz a calamari-t készítettük elő...


majd töltöttük meg:


És beletettük a fűszeres, paradicsomos szószba:


Készült saláta is a főételhez. A saláta mindenféle zöldséget tartalmaz, olívaolajjal és ecettel, valamint fűszerekkel van ízesítve:


Megfőtt a calamari, ilyen szép lett szeletelve:


És a zsűrinek szánt tálalásban:


Ez a háromszínű mandulagolyó. isteni finom, cukorsziruppal és rózsavízzel készítve:


Szintén a zsűrinek tálalva:


Igen, nagyon szeretnék eljutni Tunéziába, nem csak képzeletben! :)
Krisztikém! Nagyon köszönöm a meghívást, felejthetetlen élmény volt! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése