2018. március 30., péntek

Rahátos kalács

Békés, szép ünnepeket kívánok, akik a Pészahot ünneplik, nekik is békés ünnepet!

Érdemes néhány szót ejteni mindkét ünnepről! Ma kezdődik a Pészah. A pészah az elkerülés ünnepe. Amikor a bibliai 10 csapás Egyiptomot érte, akkor az izraelieknek ezt nem kellett elszenvednie, mert házukat bárány vérével jelölték meg, így a halál elkerülte gyermekeiket. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy elhagyják Egyiptomot. Ezért is nevezik a szabadság ünnepének is. Az ünnep egy hétig tart. Első napja Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja a tengeren való átkelésre emlékeztet.

A keresztények legnagyobb ünnepe a Húsvét. A mai napon - Nagypénteken - feszítették keresztre Krisztust. Ma a templomok üresek, nincsenek misék, a csend napja. Nagyszombaton szintén nincsenek misék nap közben, csak sötétedés után. Ezután tartják a körmenetet, mely azonban nem szerves része a liturgiának, ezzel hirdeti a kereszténység, hogy Krisztus feltámadt. Krisztus keresztre feszítésének és halálának harmadik napján feltámadt, ezzel váltva meg az emberiséget a bűnöktől. Maga a szó- húsvét - az ezt megelőző böjti időszak lezárást jelenti, ekkor lehet először húst venni magunkhoz.

Én azonban ma  megfőztem a sonkát, most hűl a levében és rahátos kalácsot sütöttem. Felvágva még nem tudom mutatni :)
Itt még sütés előtt pihent a tálban:


Sütés után kissé ügyetlenül sikerült rácsra tennem:Kicsit közelebbrőlA receptet évekkel ezelőtt találtam Rozikánál. És mindig sikerül! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése