2018. március 3., szombat

Lassan sült császárhús fűszeres burgonyával

Nem igazán "szombati ebéd". De lehet, ezt csak én gondolom így... Amíg Édesanyámékkal éltem, addig a szombati ebédek többnyire nem húsból álltak. Ezt a hagyományt többé-kevésbé megőriztem, ám most ezt a húsételt nagyon megkívántam :) Valamelyik gyűjtő oldalon találtam és azonnal felkerekedtem, hogy beszerezzem a megfelelő császárhúst hozzá. Hibátlan lett! A bőre ropog, a húsa szaftos. A krumpliról nincs képem, mert még a sütőben sül :)


A száraz páchoz: 1 ek só, 1 tk kakukkfű, 1 tk rozmaring, 1 tk majoránna, 1 tk őrölt színes bors, ½ tk őrölt zöld bors, 5-6 gerezd fokhagyma, kell még 2 dl húsalaplé

Fűszeres sült krumpli: 1 kg sütnivaló krumpli (sárga), 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír), 1 tk só



A sót keverjük alaposan össze a fűszerekkel. A fokhagyma gerezdeket vékonyan szeleteljük fel. Vegyünk egy 1,5-2 kg körüli bőrös császárhúst, majd éles késsel irdaljuk be rombusz alakban, majd mindkét oldalát alaposan dörzsöljük be a sós-fűszerekkel. Ezután a beirdalt bőr réseibe nyomkodjuk bele a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a húst, és pár órára, vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják. Egy tepsibe öntsünk bele 2 dl húsalaplét, majd helyezzük bele bőrös felével lefelé a húst. Ezután fedjük le fóliával, mielőtt betennénk a sütőbe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki a sütőből, majd fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd lefóliázva pároljuk tovább még 1 órán át. Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot (kb. 200 fokra) és süssük a húst szép pirosra a bőrét jó ropogósra. (kb. 50 perc alatt szép pirosra, ropogósra sül) A sütőből kivéve, hagyjuk a húst legalább egy fél órát állni, mielőtt felszeletelnék, és tálalnánk. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékonyra. Ezután tegyük bele a tepsibe, öntsük rá a pecsenyezsírt, sózzuk, és keverjük alaposan össze. Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd kb. 50 perc alatt süssük szép pirosra. (sütési idő felénél óvatosan forgassuk át a krumplit) Amikor a krumpli megsült, öntsük le róla a felesleges zsírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése