2018. március 24., szombat

Napsugár szelet

Végre tényleg tavasz kezd lenni és a nap is süt! :) Ha nem így lenne, akkor is elkészítettem volna, már csak a neve miatt is. És persze, mert finom! Húsvétkor is megállja a helyét! :)
Holnap pedig virágvasárnap van.
Virágvasárnappal kezdődik húsvét nagyhete. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe, ez a nap volt halála előtti utolsó vasárnap. Az emberek tiszteletük jeléül ruháikat, ágakat tettek a földre, amerre Jézus elhaladt.  "Hozsanna Dávid fiának!" felkiáltással fogadták.

Virágvasárnap hagyomány a barkaszentelés. Jeruzsálemben a 4. sz-tól az Úr Jézus virágvasárnapi bevonulását felidézve az Olajfák hegyéről megszentelt pálma- és olajfaágakkal vonultak a városba. Európában a 10. sz. óta a mediterrán vidéken szintén pálma- v. olajágat, északabbra a fűzfa barkás vesszejét szentelik meg. Szentmise után a hívők a szentelt barkát hazaviszik.




Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 10 dkg darált mandula, 1 citromleve, 1 tk reszelt citromhéj, 3 ek liszt, 1 tk sütőpor
A krémhez: 20 dkg vaj, 5 dl tej, 2 ek liszt, 1 ek étkezési keményítő, 6 ek cukor, citromaroma

A tetejére: 3,5 dl habtejszín, 2 cs habfix, 1 tk reszelt narancshéj, citromaroma


A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot is hozzáadjuk. A citromlét is belekeverjük, addig verjük a habot, amíg teljesen felveszi a citromlét. A lisztet, a mandulát, a citromhéját és a sütőport összekavarjuk, majd a habhoz adjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közép meleg sütőben tűpróbáig sütjük. Megcsináljuk a krémet. 3 dl tejet a cukorral felmelegítünk, a maradék 2 dl tejhez kavarjuk a lisztet és a keményítőt. Mikor a tej felforrt, hozzáöntjük a lisztes tejet és folyamatosan kavargatjuk, mikor besűrűsödik, levesszük a tűzről. A vajat kikavarjuk, citromaromával ízesítjük, majd a lehűtött krémet hozzákanalazzuk és összekeverjük. A kihűtött tésztára kenjük. A habot felverjük, hozzáadjuk a narancshéjat és citromaromával ízesítjük, a krém tetejére kenjük és lehűtjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése