2015. június 1., hétfő

Eperszörp nyersen eltéve

Elvileg Szegedre mentünk volna a hétvégén, de kiderült, hogy a férjem osztálytalálkozója - ami adta az apropót - csak júliusban lesz. Így meg kellett mondanom Szegeden élő sógornőmnek, hogy most nem megyünk. Hát nem örült, mert ő annyi mindennel készült (szokásosan). Így férjével együtt kocsiba ült, majd tegnap eljöttek hozzánk megpakolva minden földi jóval... Többek között egy rekesz eperrel... Az eper nem szeret sokáig egymáson lenni, mert azonnal romlásnak indul, így rögvest nekiálltam és még tegnap elindítottam a szörpkészítést. Ma meg már ezekben a palackokban van... Hát nem gyönyörű a színe??? Na és az illata, meg az íze....


Elkészíteni cseppet sem bonyolult! :) Az epreket először váltott vízben jó alaposan megmossuk. Csak ezután szedjük le a szárukat. Edénybe szórjuk. Kilónként egy késhegynyi borkősavat és 1 mkk szalicilt adunk hozzá. Majd az egészet kézzel (!) jól összetörjük. Hozzáöntünk kilónként 6 dl előzőleg felforralt, majd kihűtött vizet. Én géz-pelenkába öntöttem, összecsomóztam a négy sarkát és egy éjszakán át lábas fölött hagytam kicsöpögni. Literenként egy kiló cukrot kevertem hozzá. Addig kevertem, amíg felolvadt és ment is az üvegekbe. Hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, mert világos helyen sötétedik a színe. Most fog elfogyni az utolsó üveg tavalyról. És még mindig isteni, friss eperíze van!

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a szörp, nekem is el kellene készíteni, csak félek a szaliciltől.Mit gondolsz, ha a dzsemet is sötét helyre rakom, nem fog szintén megsötétedni?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marika!

      Én mindig teszek szalicilt bele, nehogy megpenészedjen... A tavalyi szörpöm azért sötétedett, pedig nem fényen tartom. Szerintem nem marad ilyen gyönyörű színe sajnos...

      Törlés
  2. Mi lett a maradék eperhússal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A férjem úgy, ahogy volt, kiskanállal ette. Én porcukroztam és tejfölbe kevertem. :) De simán bármilyen gyümölcsös sütibe felhasználható.

      Törlés