2015. június 4., csütörtök

Hideg cukkini-tökfőzelék

Furcsán hangzik a neve, ugye? Habliliom mutatta be ezt a rendkívül finom főzeléket, ami ebben a melegben üdítően hat. Holnap megyünk le a tanyára, szerintem jól esik majd! (mármint a főzelék...:P ) Mint Habocska összes receptje, ez is kifogástalan! :)

És Habocska receptje:


Hozzávalók: 60 dkg zsenge tök, 40 dkg cukkini, ½ l zöldségleves, 1 kis cs újhagyma,
1 cs petrezselyemzöld, 1 kisebb ág rozmaring, 1 ek őrölt tárkony, 2 ek pesto, 2 citrom frissen facsart leve, 2½ dl sovány tejföl, 1 csapott ek burgonyakeményítő, 2 tk olívaolaj, ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz: ízlés szerint friss bazsalikom, rozmaring
A tököt meghámozom, a cukkinik végeit eltávolítom. Nagylyukú reszelőn mindkét zöldségfélét lereszelem. A hagymákat finomra aprítom – ha valóban zsenge, nyugodtan mehet a zöld szára is! A friss zöldfűszereket finomra aprítom.
Egy méretes lábosban az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, majd hozzáadom a tököt és cukkinit, megszórom a tárkonnyal, ha szükséges, enyhén sózom, határozottan borsozom. Átforgatom, amint természetes víztartalma megjelenik a lábosban, majd felöntöm a zöldséglevessel. Amíg puhul, a tejfölt elkeverem a keményítővel, valamint a pestóval, majd hozzáadom az aprított zöldfűszereket is. Nagyjából 10-12 perc elteltével behabarom a pestós tejföllel, ha szükséges még fűszerezem. A citromlevet csak akkor adom hozzá, mikor levettem a tűzhelyről.
Hagyom hűlni, majd szobahőmérsékleten beteszem a hűtőszekrénybe. 1-2 óra alatt tökéletesre hűl. Bazsalikomlevelekkel, rozmaringgal és néhány csepp tejföllel kínálom. Ezt a főzeléket érdemes valamelyest határozottabban fűszerezni, mintha frissen fogyasztanánk, mert hidegen jelentősen tompulnak az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése