És Habocska receptje:
Hozzávalók: 60 dkg zsenge tök,
40 dkg cukkini, ½ l zöldségleves, 1 kis cs újhagyma,
1
cs petrezselyemzöld, 1 kisebb ág rozmaring, 1 ek őrölt tárkony, 2 ek pesto, 2
citrom frissen facsart leve, 2½ dl sovány tejföl, 1 csapott ek
burgonyakeményítő, 2 tk olívaolaj, ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt
bors
A tálaláshoz: ízlés szerint friss
bazsalikom, rozmaring
A
tököt meghámozom, a cukkinik végeit eltávolítom. Nagylyukú reszelőn mindkét
zöldségfélét lereszelem. A hagymákat finomra aprítom – ha valóban zsenge,
nyugodtan mehet a zöld szára is! A friss zöldfűszereket finomra aprítom.
Egy
méretes lábosban az olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, majd hozzáadom a
tököt és cukkinit, megszórom a tárkonnyal, ha szükséges, enyhén sózom,
határozottan borsozom. Átforgatom, amint természetes víztartalma megjelenik a
lábosban, majd felöntöm a zöldséglevessel. Amíg puhul, a tejfölt elkeverem a
keményítővel, valamint a pestóval, majd hozzáadom az aprított zöldfűszereket
is. Nagyjából 10-12 perc elteltével behabarom a pestós tejföllel, ha szükséges
még fűszerezem. A citromlevet csak akkor adom hozzá, mikor levettem a
tűzhelyről.
Hagyom
hűlni, majd szobahőmérsékleten beteszem a hűtőszekrénybe. 1-2 óra alatt
tökéletesre hűl. Bazsalikomlevelekkel, rozmaringgal és néhány csepp tejföllel
kínálom. Ezt a főzeléket érdemes valamelyest határozottabban fűszerezni, mintha
frissen fogyasztanánk, mert hidegen jelentősen tompulnak az ízek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése