Ez után azért járt valami édes. Először buktát terveztem, de aztán eszembe jutott, hogy van még sok dióm itthon és a zuram díjazni fogja az aranygaluskát. Így is lett! Vaníliasodóval bőven meglocsolva mennyei! :)
Babgulyás csipetkével
Előző este beáztattam 25 dkg babot langyos vízbe. A főzés napján egy jó nagy fej hagymát kockákra vágtam, kacsazsíron megdinszteltem. Rádobtam a leszűrt babot és felengedtem egy kis vízzel. Fedő alatt fél órán át főztem. Ekkor hozzáadtam 25 dkg kockákra vágott füstölt combot és 25 dkg kockákra vágott nyers combot. Adtam hozzá 3 ek lecsót, belekarikáztam egy nagy szál fehér- és egy nagy szál sárgarépát. Fűszereztem őrölt borssal, őrölt köménnyel, pirospaprikával és kóstolni kell, ha igényli, sózni is kell. Amíg ez szépen puhára főtt, elkészítettem a csipetkét. Két tojást felvertem és fokozatosan adagoltam hozzá a lisztet, amíg jó kemény lett. Kettévettem és belecsipkedtem a levesbe. Amikor feljön a tetejére, akkor van kész. Tálaláskor lehet kínálni mellé tejfölt is.
Aranygaluska
4 dl tejet meglangyosítottam. Beleszórtam 10 dkg cukrot és 5 dkg élesztőt. Felfuttattam. 70 dkg lisztet egy tálba szitáltam, picit megsóztam, összemorzsoltam 10dkg puha vajjal, majd a felfutott élesztős tejjel. Letakarva hagytam a duplájára kelni. Kinyújtottam ujjnyi vastagra és egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrtam. 15 dkg vajat megolvasztottam és minden korongot megmártottam benne, majd egy hőálló tál aljára szorosan egymás mellé rakosgattam a tésztát. 10 dkg darált diót összekevertem 5 ek cukorral, 1 tk fahéjjal, 1 nagy marék mazsolával. A lerakott tésztát bőven megszórtam a keverékkel. Újra tésztakorongok jöttek, majd újra szórás, mindez addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Hagytam újabb 30 percet kelni. 180 fokos sütőben megsütöttem.
Vaníliasodó: 2 tojást habosra kevertem 10 dkg cukorral, majd hozzáadtam 2 ek keményítőt. Felöntöttem 1/2 liter tejjel és nagyon kis lángon, állandóan keverve besűrítettem. Hígabb, mint a puding.
Ez aztán fincsi ebéd lehet! :)
VálaszTörlés