Nem csak az eper, már az újkrumpli is elérhető. Nem csak petrezselymesen lehet megsütni, különböző egytál ételek is készíthetők belőle. Nálam ma egy quiche - pite - került a tányérba ebédre.
A tésztához: 225 g liszt, nagy csipet só, 1 tk porcukor, 140 g hideg vaj, 1 tojássárgája, 3 ek hideg víz
Töltelékhez: 250 g újkrumpli, 2 cs újhagyma (az egyik lila), 250 g kéksajt, 5 tojás, 100 ml víz, 200 ml habtejszín
A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A tojássárgáját és a vizet is hozzáadva, tésztát gyúrunk belőle, majd hűtőbe tesszük kb. 20 percre.
A krumplikat majdnem teljesen megfőzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az újhagymákat felkarikázzuk, a sajtot felkockázzuk. A tojásokat elkeverjük a tejjel és a tejszínnel, megsózzuk.
A tésztát piteformába nyomkodjuk, legyen pereme is. 180 fokos sütőben, tetejére sütőpapírt téve, arra sütőgyöngyöt helyezve, 20 percig sütjük, majd a sütőgyöngyöket leszedjük róla és 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Amikor ez is megvan, akkor egyenletesen elosztjuk rajta a krumplit, a hagymát és sajtot. Nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, a sütő hőmérsékletét mérsékeljük 160 fokra és kb. 40 perc alatt készre sütjük a piténket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése