2020. május 6., szerda

Újkrumplis, kéksajtos, hagymás quiche

Nem csak az eper, már az újkrumpli is elérhető. Nem csak petrezselymesen lehet megsütni, különböző egytál ételek is készíthetők belőle. Nálam ma egy quiche - pite - került a tányérba ebédre.


A tésztához: 225 g liszt, nagy csipet só, 1 tk porcukor, 140 g hideg vaj, 1 tojássárgája, 3 ek hideg víz
Töltelékhez: 250 g újkrumpli, 2 cs újhagyma (az egyik lila), 250 g kéksajt, 5 tojás, 100 ml víz, 200 ml habtejszín


A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A tojássárgáját és a vizet is hozzáadva, tésztát gyúrunk belőle, majd hűtőbe tesszük kb. 20 percre.
A krumplikat majdnem teljesen megfőzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az újhagymákat felkarikázzuk, a sajtot felkockázzuk. A tojásokat elkeverjük a tejjel és a tejszínnel, megsózzuk.
A tésztát piteformába nyomkodjuk, legyen pereme is. 180 fokos sütőben, tetejére sütőpapírt téve, arra sütőgyöngyöt helyezve, 20 percig sütjük, majd a sütőgyöngyöket leszedjük róla és 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Amikor ez is megvan, akkor egyenletesen elosztjuk rajta a krumplit, a hagymát és sajtot. Nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, a sütő hőmérsékletét mérsékeljük 160 fokra és kb. 40 perc alatt készre sütjük a piténket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése