2019. március 3., vasárnap

Omlós barackos pite

Nem tudom már hol találtam ezt a sütit, de annyira szépnek láttam, hogy muszáj volt megsütni! :)
Nem túl édes, de tényleg nagyon omlós finomság!


Tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 2 ek hideg víz, 300 g vaj, 2 tojás, csipet só
Töltelékhez: 2 nagy konzerv felezett őszibarack, 1 dl víz, 4 ek cukor, 2 cs vaníliás pudingpor, 10 ek víz
Kenéshez: 1 tojás

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sütőporral, majd betesszük a hűtőbe legalább egy órára, hogy hideg legyen. csak ezután kockázzuk bele a hideg vajat. Gyorsan elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat és a jéghideg vizet. Nem gyurmázzuk sokáig, csak épp álljon össze! Folpackba csomagolva egy órára hidegre tesszük megint.
A barackkonzerveket lecsöpögtetjük, a gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Kb. 1 dl vizet aláöntve, közepes lángon elkezdjük főzni. Megszórjuk a cukorral. Amikor a barack kezd kicsit "fátyolos lenni (kb. 10-15 perc), lehúzzuk a tűzről. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a vízben feloldott pudingport. Visszatesszük a tűzre és lekvár sűrűségű masszát főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.


A tésztát kétfelé vesszük. Egyik felét sütőpapíron kinyújtjuk úgy, hogy legyen majd a tepsiben egy kis pereme és átemeljük a tepsibe. Megszurkáljuk és 180 fokos sütőben elősütjük kb. 10 perc alatt. Megszórjuk búzadarával és rásimítjuk a tölteléket. A másik lapot is kinyújtjuk, azzal fedjük be. Ezt is megszurkáljuk, majd lekenjük egy felvert tojással a tetejét. Visszatoljuk és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Csak teljes kihűlés után lehet szeletelni. Porcukorral hintjük meg a tetejét.
Szerintem vaníliafagylalttal is finom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése