2018. május 17., csütörtök

Bodzalikőr

Ilona tette fel a receptjét az egyik főzős csoportba a Facebook-on ennek a likőrnek. Szaladtam is le a környékre kezemben egy nagy ollóval bodzát szedni... Csakhogy alig van már bodza. Egy pillanat alatt jelent meg, majd ugyanebben a pillanatban már el is virágzott! Amit találtam, az meg jórészt tetves volt. Azért sikerült némi vadászattal összegyűjtenem 30 nagy tányér virágot... Íme az eredmény:


Szóval Ilona receptje így szól: 30 bodzavirágot lerázogatunk (nem mossuk, mert elveszíti az aromáját!). 1.25 liter szénsavas ásványvízben feloldunk 4 dkg citromsavat és ezzel leöntjük a szárától megfosztott virágokat. 24-36 órán keresztül hagyjuk ázni. Ekkor egy sűrű szitán leszűrjük. Adunk hozzá 75 dkg cukrot és melegíteni kezdjük. Nem forraljuk fel, csak amíg elolvad benne a cukor és a víz kb. 50 fokos. Hagyjuk teljesen kihűlni. Hozzáadunk 1.25 liter vodkát és üvegekbe szűrjük. Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek. Félédes pezsgővel felöntve az igazi, de lehet likőrként is inni! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése