Lusta az asszony, az igaz! :) Amikor nincs kedve dagasztani, de imádja a friss, ropogós kenyeret! :)
Ha reggel friss kenyeret akarunk az asztalra tenni, akkor ezt a kenyeret előző este kezdjük készíteni. 5 dkg élesztőt elkeverünk 700 ml langyos vízben. Egy nagy tálba kimérünk 660 g kenyérlisztet és 140 g tönkölylisztet. Összekeverjük 2.5 tk sóval, majd hozzáöntjük az élesztős vizet. Egy fakanállal összekeverjük. Letakarjuk a tálat egy nejlonnal és hagyjuk pihenni egész éjszaka. Reggel lisztezett munkalapra borítjuk, meghintjük a tetejét liszttel majd összehajtjuk az oldaláról félbe és felülről ismét félbe. Formára igazítjuk, a széleit alá tűrjük, meghintjük liszttel és hagyjuk állni fél órát egy konyharuhával letakarva. Amíg pihen, begyújtjuk a sütőt 230 fokra és beleteszünk egy jénai tálat melegedni. Egy sütőpapírt belisztezünk, erre tesszük a tésztát. Pengével három helyen bevágjuk, majd a papírral együtt a forró jénaiba tesszük. (Én megspricceltem egy kevés vízzel, mielőtt rátettem a jénai tetejét). Kb. egy órát hagyjuk sülni, amíg ilyen szép színe lesz. :) Amikor megsült, rácsra borítjuk és újra megspricceljük vízzel, konyharuhával letakarjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése