Hozzávalók 4-6 pohárhoz (attól
függően, ki mekkora poharat használ…): 3 dl habtejszín, 12 dkg mascarpone (fél
doboz), 4 ek cukor, kb. 30 dkg aprított eper, zabkeksz, kb 20 dkg,
karamellöntet
Karamell: 12 dkg cukor, 2 dl
habtejszín
Először
a karamellt készítjük elé, hogy ne legyen forró, amikor a habra kerül. Olvasszuk
fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert
akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg
szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így
elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha
kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor
öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha
csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal.
Zárjuk el alatta a lángot, kész. Jöhet a krém. A tejszínt a mascarponéval és a
cukorral habbá verjük. Nem kell keményre, pohárkrémnél az a jobb, ha kissé
lágy, de már épp nem folyós. Belekeverjük az eper felét, hogy megszínezze kissé
a krémünket. A poharak aljába zabkekszet tördelünk, nyomunk rá a krémből, jöhet
egy kis eper, megint krém, eper és karamellöntet. Én még a tetejére szórtam kevés mandula lapocskát is. :)
Ötlet INNEN,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése