2022. május 29., vasárnap

Epres-krémes linzer

 Tegnap (szombaton) leánykámmal voltunk a Füvészkertben, ahol jó sokat csavarogtunk és tátottuk a szánkat! 😍

Így nem is főztem semmit, igazából meleg ételt nem is ettünk... Van ilyen. Viszont az eperszezont ki kell használni és belevarázsoltam ebbe a nagyon finom linzerbe...

Nem tudom már, hol jött szembe a recept, ezért leírom forrás nélkül 


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor,  reszelt citromhék, 25 dkg hideg vaj, 3 ek kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor,  5 tojás sárgája, szükség szerint 50 m hideg víz
Töltelék: 5 tojás fehérje, csipet, só, 20 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 2 cs vaníliás pudingpor, 1 dl olaj, 1/2 kg eper


A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.

Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közben, apránként öntsük hozzá a hideg vizet. (könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell hogy kapjunk)

Ezután a tészta 1/3 részét tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára. (mindenképpen a fagyasztóba tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni) A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, helyezzük bele a sütőpapírral bélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a tölteléket.





Az epret mossuk meg, daraboljuk fel. A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni először kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot. Ezután szórjuk hozzá a pudingport, majd amikor már jó kemény a hab, csorgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig. (közben robotgéppel egyfolytában verjük a habot, és úgy adjuk hozzá a cukrot, pudingport, és az olajat) A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret. Vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az eper tetejére. Tegyük vissza a sütőbe, majd süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem) A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.

Tetejét porcukorral meg lehet hinteni tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése