2019. október 20., vasárnap

Citromos-mákos kocka

Készülök erre a süteményre egy ideje. Most végre mindent beszereztem hozzá és el is készült :) Nagyon finom! A citrom fanyar íze nagyon jól harmonizál a mákkrémmel :)


A piskótához: 2x2 tojás, 2x4 dkg cukor, 2x1/4 cs sütőpor, 2 x 5 dkg liszt
A mákos piskótához: 2x3 tojás, 2x6 dkg cukor, 2x2,5 dkg darált mák, 2x1/2 cs sütőpor, 2x6 dkg liszt
A mákkrémhez: 4 dl tej, 7.5 dkg cukor, 1 cs vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 10 dkg darált mák, fél citrom
Citromkrémhez: 3 dl frissen facsart citromlé, 7,5 dkg cukor, 1 dl víz, 1 cs vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja


A piskótákat persze egyben is meg lehet sütni és kettévágni, nekem egyszerűbb külön-külön megsütni, mert a vágás soha nem sikerül...
A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk, beledolgozzuk a sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, 170 fokos tepsiben 10-12 percig sütjük.
A mákos piskótákat ugyanígy sütjük, csak a lisztbe belekeverjük a darált mákot és azt forgatjuk a habba.
A mákkrémhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl tejjel és besűrítjük vele a cukros tejet. Beleforgatjuk a mákot, amikor teljesen kihűlt, kihabosítjuk a vajjal és a citromlével.
A citromkrémhez a citromlevet felforraljuk a cukorral és besűrítjük az 1 dl vízzel elkevert pudingporral. Teljes kihűlés után kihabosítjuk a vajjal és a reszelt citromhéjjal.
Mindkét krémből vegyünk ki a díszítéshez!
Alsó lap mákos piskóta, rá mákkrém. Sima piskóta, citromkrém, mákos piskóta, mákkrém, sima piskóta citromkrém. Mindkét krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük és felváltva becsíkozzuk vele a sütemény tetejét. Jól lehűtjük és szeleteljük. Tetejét mákkal megszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése