2016. október 1., szombat

Rákóczi túrós

Szeretem ezt a süteményt. Sosem sikerül szépen szeletelnem, ezért most másképp próbáltam ki

A tésztához: 60 dkg liszt, 40 dkg hideg vaj(!), 20 dkg porcukor, 2 ek vaníliás cukor, 4 db tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez: 80 dkg túró, 4 db tojás sárgája, 1 ek vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, baracklekvár
A habhoz: 8 db tojásfehérje, 40 dkg kristálycukor
A lisztet gyorsan összedolgozzuk a vajjal (fontos, hogy vajjal dolgozzunk és hogy az hideg legyen!). Hozzáadjuk a többi hozzávalót és cipóvá gyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni. Tepsibe nyújtjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag legyen. Megszurkáljuk és 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 150 fokra és még sütjük 15-20 percig. Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. A túrót krémesre keverjük a tojássárgájával és a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a mazsolát. A kihűlt tésztára kenjük, visszatoljuk a 150 fokos sütőbe és addig sütjük, míg a töltelék megszilárdul és a teteje csillogóvá válik. Kivesszük a sütőből. Én ekkor szúrtam ki a köröket, de ha nem akarod, akkor egyben megkenjük baracklekvárral. A tojáshabot (melyhez a fehérjét félkeményre verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és kemény, fényes habbá verjük) csillagcsöves nyomózsákba szedjük és díszítjük a sütemény tetejét. 130-140 fokos sütőben szárítjuk, de figyeljünk oda, hogy ne barnuljon meg a hab!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése