2015. november 1., vasárnap

Maracujás narancslekvár

Egyszerűen beleszerettem! :) Hát nem gyönyörű? :)
Hát, ezzel azért el lehet piszmogni...
Hozzávalók: 4 nagyobb, lédús narancs (kb. 1/2 kg), 1.7 l víz, 1.1 kg cukor, 6-7 maracuja leves (kb. 200 ml)
Vágjuk félbe a narancsokat és facsarjuk a levüket egy edénybe. Kanalazzuk ki a narancsok húsát is, és ebből is nyomkodjuk ki az összes levet egy szűrőn át az edénybe. Csavarjuk a gyümölcspépet egy muslinba, vagy gézlapba. A narancs héját hámozzuk le, és vágjuk nagyon vékony csíkokra. Tegyük az edénybe a vízzel együtt. Lógassuk bele a zsákot is. Hagyjuk egy éjszakán át ázni benne. Másnap kezdjük melegíteni a lekvárt közepes hőfokon, majd lassan forraljuk fel. Fedő nélkül főzzük 1.5-2 óráig, míg a narancshéj teljesen megpuhul. Emeljük ki a muszlinzsákot, hagyjuk kihűlni, majd csavarjuk ki belőle az összes nedvességet bele az edénybe. Mérjük meg a lekvárt, kb. 775-800 g-nak kell lennie, ha kevesebb, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy 775 g legyen. Szórjuk a cukrot az edénybe, öntsük hozzá a maracuja levét és kezdjük el melegíteni alacsony hőfokon. Melegítsük addig, míg a cukor elolvad, vegyük magasabbra a hőfokot és forraljuk fel, de közben ne keverjük. Kb. 5 perc után emelkedni kezd és nagyobb buborékok jelennek meg a felszínén. 8-10 perc forralás után végezzünk dermedési tesztet. Húzzuk le az edényt a tűzről, hagyjuk, míg a buborékok elcsendesednek, majd tegyünk egy kanálnyi lekvárt egy előzőleg mélyhűtőbe tett kistányérra. tegyük vissza a fagyasztóba 1 percre, majd húzzunk az ujjunkkal egy csíkot a tetején.  Ha a lekvár gyorsan visszafolyik a csík mentén, akkor tegyük vissza a tűzre és forraljuk további pár percig, majd ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk az edényben 10 percig, amíg elkezd sűrűsödni. Ha hab maradt a tetején, azt távolítsuk el, majd merjük sterilizált üvegekbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése