2014. szeptember 14., vasárnap

Diós-csokis kocka - liszt nélkül

Az úgy volt, hogy évekkel ezelőtt volt egy "boszorkány találkozó" az Orczy kertben. Néhányan nagyon jóban lettünk egy internetes portálon és személyesen is időnként találkoztunk. Az ominózus Orczy kerti találkozóra mindenki hozott valami finomságot. Az egyik leányzó ezt a sütit hozta, amit addig nem ismertem. Mondanom sem kell, hogy percek alatt elfogyott. Aztán megkaptuk a receptjét is, de ma már nem tudom, hogy mentettem el akkor. És tegnap megtaláltam a NoSalty oldalán. Változtatás nélkül közreadom. Észbontóan finom! :)



A tésztához: 18 dkg porcukor, 8 db tojás, 2 kk cukrozatlan kakaópor, 18 dkg dió (darált), 1 ek zsemlemorzsa, 1 cs sütőpor
A mázhoz: 15 dkg vaj, 1 ek tej, 15 dkg cukor, 3 ek cukrozatlan kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkeverjük, majd azt a tojássárgájás masszával jól összekeverjük. A habot lazán a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, légkeverésen, 180 fokon, kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével fordítsuk vissza. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat és kis edényben felolvasztjuk lassú tűzön, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg. Amikor megdermedt (kb.1 óra múlva), a tésztát kockára felvágva tálaljuk.

1 megjegyzés: