2019. február 23., szombat

Torta Barozzi

Nem vagyok egyedül, ha azt mondom, szeretek mindent, ami olasz! Ha választhatnék, Olaszországba utaznék leginkább és sokat-sokat ennék az olasz konyha ízeiből. Ez a sütemény is hamisítatlan olasz. Hasonlít a Brownie-ra, ám nem annyira tömény és kávés. A tetején pedig fahéjas öntet van.
A süteményt 1907-ben Eugenio Gollini (cukrász) találta ki és az építész Jacopo Barozzinak ajánlotta. (1507-1573), akit csak úgy emlegetnek "Il Vignola". A recept évekig titkos volt, az eredeti alapján készült süteményt a mai napig csak a Gollini Cukrászdában lehet kapni a Garibaldi úton Vignola-ban.
Érdekessége még (legalább is nekem az volt), hogy felhasználhatjuk a lefőzött kávé után maradt zaccot is :)



A tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 8 dkg vaj, 2 tojás, csipet só, 80 g cukor, 8 dkg darált mandula, 20 g kávézacc, 1,5 ek konyak
Az öntethez: 1 tojássárgája, 1 ek cukor, 1 dl tej, 1 tk fahéj vagy őrölt szerecsendió, 1 kk vanília kivonat, 1 ek erős fekete kávé, 1/2 tk keményítő


A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk és hagyjuk hűlni. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Belekeverjük a mandulát, a kávézaccot, a konyakot, az olvasztott csokoládét és alaposan elkeverjük. A végén beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjét is. Egy kisebb tortaformát kikenünk vajjal és kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a masszát és 175 fokos, légkeveréses sütőben megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni - hűlés közben szépen berepedezik a teteje.
Amikor kihűlt, leöntjük az öntettel, amihez a hozzávalókat sűrűre főzzük.
Nyáron meg lehet koronázni egy szem eperrel minden szeletet, vagy bármilyen gyümölccsel, amit szeretünk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése