2018. október 10., szerda

Hasselback krumpli baconnal és tejföllel

Régóta nézegetem a Hasselback burgonyát, de csak most álltam neki. Látványos a beirdalt krumpli, ezekkel a mostani kiegészítőkkel pedig nagyon finom! :)

"Az eredetét, de már a nevét tekintve is (hol Haselbackként, hol meg Haselbachként emlegetik tévesen) sokféle információ kering róla. Néhány dolog azonban biztosan tudható: a precízen beirdalt, de nem teljesen felszeletelt, egészben sült burgonyát először a Stockholmhoz tartozó Djurgården szigetén készítették, a szállodaként és étteremként is működő patinás villában, a Hasselbackenben. A 18. században még csak egyszerű kocsmaként működött, a 19. században építették át impozáns étteremmé és szállodává, majd egy tűzvészben szinte az egész porig égett, és az 1870-es évek eleji újjáépítésnek köszönhetően nyerte el későbbi formáját. A Hasselbacken igazi elegáns étteremként vonult be a köztudatba, a „boldog békeidőkben” ide járt a társadalom krémje.

A 20. század közepére azonban régi dicsősége megkopott: az egykor pompás helyen már csak iskolát és vendéglőt működtettek. Különös módon mégis erre az időszakra tehető a Hasselbackenhez kötődő remek fogás születése. Az 1990-es évek elején újjáépített, és mára már konyhájáról is világszerte ismert Hasselbacken étterem új hírnevét (mondhatni világra szóló karrierjét) a különleges sült krumpli alapozta meg." Forrás: Mindmegette



Nagyon egyszerű elkészíteni. Nagyjából egyforma, közepes krumplikat megpucolunk és kb. fél centi vastagon felkarikázzuk úgy, hogy alul nem vágjuk át a krumplit. 5 dkg vajat felolvasztunk, elkeverjük 2 ek extra szűz olívaolajjal, 1 gerezd áttört fokhagymával és 1 tk sóval. Egy ecsettel bekenjük a krumplikat és zsírpapírral fedett tepsire állítjuk őket, a vágott felükkel felfelé. 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45 perc alatt megsütjük, közben kenegetjük a megmaradt fokhagymás zsiradékkal.


20 dkg kockázott bacont ropogósra sütünk. (Száraz serpenyőben, vagyis nem kell alá zsiradék).  Lecsepegtetjük. 2 szál újhagymát felaprítunk. A kisült krumplikat megkenjük tejföllel, megszórjuk a baconnal és a hagymával (vagy snidlinggel) és melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése