2018. augusztus 29., szerda

Paradicsomos fetakrémes pite

Lassan vége a paradicsom szezonnak is... De még nem késő kihasználni! Mert azt azért mindenki tudja, hogy a napon érett paradicsomnak összehasonlíthatatlanul fenségesebb íze van, mint a fóliasátorban érettnek.
A férjem unokája itthon töltötte a nyár nagy részét, de most már útra kel vissza, Kanadába. Ma még eljön elköszönni. És tudjuk: egy vízilabdázó többnyire jó étvággyal bír... :)
Én nem leszek itthon, mert megyek dolgozni, de azért ezt a finomságot készítettem:


A tésztához: 1,5 csésze liszt, 100g hideg vaj, 3-5 ek hideg víz, 1 nagy csipet só
A tetejére: 200g feta sajt, 3 ek tejföl, kb 300g paradicsom, 1 kisebb fej lilahagyma, 2-3 ág kakukkfű, csipet só



A lisztbe kockázzuk a hideg vajat, és morzsásra aprítjuk. Só, és végül a víz. Addig dolgoztassuk a gépet, amíg a tészta össze nem áll. Elég neki néhány másodperc. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük. A lényege az omlós tésztáknak, hogy ne érintkezzen sokáig a kézmeleggel. Ezért késes aprítóban a legegyszerűbb összedolgozni.  
Felszeleteljük a paradicsomot és a hagymát. A fetát simára keverjük a tejföllel.  A tésztával kibélelünk egy piteformát úgy, hogy az oldalán kicsit felhúzzuk. Rákenjük a fetakrémet, rápakoljuk a paradicsomot. Mehet nyugodtan két sorba, átfedéssel, ne sajnáld! Jöhetnek a lilahagyma karikák is. Végül  kakukkfüvet morzsolunk rá, és ízlés szerint sózd a tetejét. Én nem sóztam, mert a feta elég sós! 180 fokos sütőben, légkeveréssel süssük 25-30 percet, vagy amíg a tészta széle meg nem pirul. Felvágás előtt kicsit hagyjuk hűlni. Lehet gazdagítani olajbogyó karikákkal is, de az most nem volt itthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése