2018. augusztus 18., szombat

Nagyon omlós fahéjas-szilvás mini pite

Agyon kerestem a recept forrását, de nem találtam.
 Azt ugye tudjuk, hogy a fahéj és a szilva remek házasságot szokott kötni. Beletöltöttem most ebbe a rendkívül omlós, finom pitébe és hát, nagyon gyorsan fogy! :)


A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg felkockázott, hideg vaj (!), 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, pici só, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 60 dkg szilva felkockázva, 3 ek cukor, őrölt fahéj, 1 ek étkezési keményítő, vagy pudingpor
Tetejére: 1 tojás, porcukor


A töltelékhez a szilvár a cukorral és a fahéjjal összefőzzük. Alacsony lángon, kb. 10 percig hagyjuk zubogni, majd adunk hozzá 1 ek keményítőt vagy pudingot és hagyjuk hűlni.
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kinyújtjuk. Egy 8 cm átmérőjű kiszúróval (jobb híján pohárral) köröket szaggatunk belőle és óvatosan kibéleljük a muffintepsi mélyedéseit. Ugyanannyi 6 cm-es kört is szaggatunk, a tetejére. Vigyázz! A tészta könnyen szakad, óvatosan kell vele bánni. Minden mélyedésbe teáskanállal elosztjuk a tölteléket, csak arra vigyázzunk, hogy ne érje el a tészta-kosár tetejét, mert akkor nem fog összesülni. Mindegyikre ráteszünk egy kisebb tésztakorongot. (Pont beleillik a mélyedébe) Tojással lekenjük és 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Hagyjuk a formában hűlni, ha túl korán próbáljuk kiszedni, széttörik!  Kihűlés után szépen kiborítható. Ha nem szilikonos a formád, az aljába tegyél sütőpapírt! Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése