2018. április 1., vasárnap

Tojáslikőrös torta

A húsvét vasárnapi ebéd rántott csirkecomb volt sült krumplival és uborkával. Utána tojáslikőrös tortát kínáltam csokinyuszikkal


Hozzávalók: 5 db tojás, 175 g kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, 175 g finomliszt, 1 cs sütőpor, 100 g eperlekvár, 1 cs instant zselatin, 750 ml habtejszín, 200 ml tojáslikőr, 200 g 70 %-os étcsokoládé, 2 ek porcukor



A sütőt előmelegítjük felső/alsó sütési mód esetén 175 °C-ra (légkeverésnél 155 °C-ra). A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Lassan hozzáadjuk a cukrot és 1 csomag vanillincukrot, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tésztát egy sütőpapírral bélelt és zsiradékkal kikent kapcsos tortaformába (26 cm) töltjük, és az előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Majd kivesszük a sütőből és rögtön a formából is. A sütőpapírt lehúzzuk a tortalapról, kihűtjük, végül félbevágjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, a felső feléből pedig nyuszikat szúrunk ki, amelyeket félreteszünk. 600 ml habtejszínt keményre verünk és hozzáadjuk a második csomag vanillincukrot. Az instant zselatint egy edényben a tojáslikőrhöz adjuk. Az egészet óvatosan a tejszínhabhoz keverjük. Az alsó tortalap köré peremet helyezünk, egyenletesen elosztjuk rajta a tojáslikőrös-tejszínhabos krémet, végül a felső tortalappal zárjuk. A tortát körülbelül 2 órára hideg helyre tesszük. A csokoládét feldaraboljuk, és 150 ml habtejszínnel állandó keverés mellett lassan felmelegítjük. A folyékony csokoládét kissé kihűtjük, és amint sűrűbbé válik az állaga, nyomózsákba töltjük. A torta tetejét megszórjuk porcukorral, majd a csokoládémasszát a kiszúrt nyuszi alakú mélyedésekbe töltjük. Ezután a tortáról levesszük a peremet, és a megmaradt tésztanyuszikkal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése