2018. január 28., vasárnap

" ma van a szülinapom... pom...pom.."

És tényleg ma van. No, nem árulom el pontosan hanyadik, de most az egyszer kivételt teszek, bevallom, most töltöttem be a 18-t! :)))
Vendégül látom a családomat, a testvéreimet, a sógornőimet. Svédasztalos kínálást terveztem, mert nem is tudnánk egyszerre leülni az asztalhoz, ráadásul mindenki szinte másmilyen ételt fogyaszt. Így meg mindenki abból választ, amihez kedve van.


Baconos ananász falatkák. Nagyon nagy sikere volt! :)

Nagyon egyszerű elkészíteni: kockázott konzerv ananász lecsöpögtettem, egyenként baconbe tekertem a kockákat és nagyon kevés olajon ropogósra sütöttem. Segítségnek az elején megtűztem fogpiszkálóval, de amint összesült a bacon, kiszedtem, hogy tudjam forgatni.

Bulgur saláta fekete babbal


Ennek a salátának a receptjét Illéskrisznél találtam, a receptet ITT találjátok :)

 Kecskesajt hab aszalt szilvapürével


2 dl tejszínt jó kemény habbá vertem. Kisebbre állítva a habverőt (pontosabban a legalacsonyabb fokozatára állítva) tovább kevertem 40 dkg krémes kecskesajttal. Sóztam, borsoztam, de csak enyhén és beleszórtam friss kakukkfűlevélkéket. Két kanál segítségével galuskákat raktam belőle egy tálra - ha pontosan tudod, hány vendéged lesz, akkor célszerűbb rögtön tányérokra tenni) - tetejüket megszórtam még kakukkfűvel és aszalt szilvaszósszal tálaltam.

A szilvaszósz nagyon egyszerű: 2 csomag aszalt szilvát leöblítettem és egy lábosba tettem 10 dkg cukorral, kevés őrölt fahéjjal és 2-3 szem szegfűszeggel. Elkezdtem alacsony lángon pépesre főzni. Elképzelhető, hogy kell hozzá egy kevés víz - nekem kellett -. Amikor elkészült, meglocsoltam egy citrom levével és reszeltem rá kevés citromhéjat is. Én a végén még botmixerrel kicsit pürésítettem.

Csokis-diós kocka liszt nélkül

Hozzávalók: 18 dkg porcukor, 8 tojás, 2 kk kakaópor, 18 dkg darált dió, 1 ek kenyérmorzsa, 1 cs sütőpor
A mázhoz: 15 dkg vaj, 1 ek tej, 15 dkg cukor, 3 ek kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikeverjük a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaóport és a sütőport elkeverjük, majd a tojássárgájával összedolgozzuk. A habot lazán a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben, légkeveréssel kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen kifordítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy deszka segítségével visszafordítjuk. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat. A vajat kicsi lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és 3 ek kakaót belekeverünk (e legpraktikusabb egy teaszűrő segítségét igénybe venni, azon keresztül hozzáadni a kakaót, így nem marad csomós véletlenül sem). A mázat még melegen ráöntjük a süti tetejére, nagyjából 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg. Amikor megdermedt, a tésztát kockákra vágva tálaljuk.

Főzött diókrémes szelet


Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 6 ek liszt, 1 tk sütőpor, csipetnyi só
A krémhez: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor, 2 dl tej, 2 ek liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg apróra vágott dió, vagy csokoládéreszelék (a tetejére)
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéhez adjuk a fele cukrot és a csipet sót, majd kemény habot verünk belőle. A sárgáját a megmaradt cukorral kikeverjük és összekeverjük a habbal. A lisztet és a sütőport összedolgozzunk, lassan belekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, majd háromba vágjuk. A diót, a cukrot, a lisztet és a vaníliát egy edénybe tesszük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, hogy ne legyen csomós. Lassú tűzön addig főzzük, amíg krémesedni kezd, amikor kezd sűrűsödni, levesszük a tűzről és kihűtjük. A margarint habosra kavarjuk és hozzáadjuk a krémhez, összedolgozzuk. A süteményt megkenjük a krémmel, figyeljünk rá, hogy a tetejére is jusson. Megszórjuk a dióval vagy a reszelt csokoládéval, majd szeleteljük.
(Nekem csak részben sikerült 3 lapra vágnom a piskótát)

3 megjegyzés:

  1. Szia
    Boldog szulinapot kivanok!
    Sokszor benezek Hozzad
    🙂

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom volt minden, tanusíthatom! ;) És még egyszer köszi a sok munkát! Puszi! <3

    VálaszTörlés
  3. Isteni finom volt minden, tanusíthatom! ;) És még egyszer nagyon köszönök mindent! :) :*

    VálaszTörlés